Ръст от 5.7 на сто на фалиралите български фирми през

...
Ръст от 5.7 на сто на фалиралите български фирми през
Коментари Харесай

Българските дружества в несъстоятелност са нараснали с 5.74% през 2021 г.

Ръст от 5.7 на 100 на банкрутиралите български компании през 2021 година по отношение на година по-рано - това демонстрира годишното си изследване на " Кофас " за несъстоятелността в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за 2021 година

Намалените държавни помощи, увеличените цени на енергийните запаси и нарушените вериги за доставка са измежду факторите, които ще доведат до още по-висок % на банкрутирали компании през актуалната година, предвижда " Кофас ".

Тенденциите в региона на несъстоятелността в Централна и Източна Европа са подложени на разнообразни стопански условия, едно от най-значимите от които са ограниченията от държавните управления за подкрепяне на сдруженията по време на пандемията.

През 2020 година растежът в ЦИЕ спадна с 4% след съразмерно нарастване от 4% през 2019 година Същата пандемична година всички страни от ЦИЕ означиха рецесии, вариращи от -8.1% в Хърватия, до -0.1% в Литва. Въпреки това, бизнес несъстоятелността в стопанските системи от района е намаляла през 2020 година, с помощта на огромните ограничения за подкрепяне. Най-големи понижения са регистрирани в Литва и Латвия (с -50.3% и -34.2%), както и Словакия (-25.8%).

" Последвалото унищожаване на ограниченията за подкрепяне на бизнеса докара до естествено нарастване на растежа на несъстоятелността в района. Не бива да забравяме, че пред стопанските системи съществува ново предизвикателство - последствията от руско-украинската война. Очакваме нарастване на несъстоятелността през идващите тримесечия, като конфликът на Изток може да направи процеса още по-бърз ", разяснява Румен Шиков, риск управител в " Кофас България ".

От друга страна, броят на българските предприятията, оповестили неплатежоспособност, продължава да се усилва през 2021 година и макар забавянето на трендовете до края на годината, към момента не би могло да се направи ясна оценка за 2022 година, показва той.

Въпреки това специалистите чакат нарастване на сдруженията, изпаднали в несъстоятелност, което се дължи на неотдавнашните разтърсвания в стопанската система.

За оценения интервал (2019 година – 2021 г.) икономическата обстановка в страната означи забележителна динамичност: от стопанска система, мощно подтиквано от частно ползване и възходящи приходи, до цялостно блокиране и лимитирано търсене в някои браншове. Рестриктивните ограничения от държавното управление по време на Коронавирус вълните е измежду главните фактори, повлияли на броя банкрутирали компании.

Рискът от неплатежоспособност остава забележителен при високо задлъжнелите и новообразуваните компании, образувани върху минималните финансови условия. Онези предприятия, които се отличават с по-нестабилни бизнес модели, могат да пострадат в актуалната обстановка на възходящи непрекъснати разноски.

" Когато става дума за фактори, които въздействат върху трендовете, би трябвало да се подчертае, че процедурата по неплатежоспособност в България обичайно е мудна и това изкривява статистиката. Подобно на останалите стопански системи в Европейски Съюз, в България също следим " зомби " резултата от държавното финансиране, което поддържа сдруженията на " изкуствено дишане ". В момента геополитическото напрежение се усилва дружно с волатилността на цените на съществени артикули като нефт, газ и електрическа енергия. Това сигурно ще окаже въздействие върху оценките ни за идната година ", споделя Румен Шиков.

Секторите с максимален дял на неплатежоспособност в България през 2021 година са действия в региона на персоналните услуги (15.50%), строителство и недвижими парцели (14.15%), неспециализирана търговия (10.66%), бизнес услуги (с изключение на финансовите, 9.50%), дрехи (6.59%).

Забавени заплащания, закрепени разноски по време на блокирането, потиснатото търсене, незадоволителното финансиране и лимитираните вложения са измежду главните фактори, водещи до нарастване в посочените браншове, показват от " Кофас ".

От друга страна се следят браншове, които бележат стабилно развиване , макар Covid вълните. Те са с обичайно по-висока добавена стойност или такива, които макар намаляването на размерите, съумяха да компенсират незадоволителното търсене в една от бизнес линиите с нарастване в други. Сред тях са произвеждане и обработка на кожи (0.19%), телекомуникационни услуги (0.19%), електрически домашен уреди (0.39%), принадлежности за премерване и точност (0.39%), алкохолни питиета (0.39%).

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР