Ръст на заразените с ковид се наблюдава у нас. Общо

...
Ръст на заразените с ковид се наблюдава у нас. Общо
Коментари Харесай

Ръст на болните от ковид и опасен хепатит при децата - задава ли се нова пандемия?

Ръст на инфектираните с коронавирус се следи у нас. Общо 1140 са новите случаи на ковид в България, сочат данните на Единния информативен портал.

Това са 9,8% от направените 11 615 теста.

928 пациенти са в болница като 102 са в интензивни отделения. 23-ма души са умряли поради затруднения, свързани с вируса. 91% от тях не са били имунизирани.

През миналото денонощие са сложени 1316 дози ваксина. Така общият брой на хората със приключен имунизационен цикъл е 2 054 944.

В доста страни също се следи прочут растеж на инфектираните. Медиците молят да се съблюдават обикновени ограничения - хигиена, отбягване тук-там, на които се събират доста хора, имунизиране.



Изключително стресова обаче се оказа друга здравна вест от последните часове - за хепатит с неуточнен генезис.

Здравните управляващи в Европейски Съюз, Съединени американски щати и Англия записват невероятен гърмеж на хепатит при децата. Всички наранени са на възраст под 10 години, а доста от тях даже не са навършили 5 години. Някои от случаите са толкоз тежки, че се постановат чернодробни трансплантации, написа DW.

Причината за чернодробните възпаления остава към този момент неразбираема. Всички проби за типичните вируси на хепатита - A, B, C, D или E - са негативни, което съгласно учените е доста извънредно.

Тежките форми на хепатит при децата са по принцип доста редки, споделя Уилям Ървинг, вирусолог от университета в Нотингам. Обичайно във Англия броят на сходни случаи остава едноцифрен за цяла година. Напоследък обаче единствено за седмица са били регистрирани 60 случая.



"Подобно нещо не съм виждал в никакъв случай в досегашната си клинична процедура. Тревожно е, тъй като не знаем какво се случва ", споделя Ървинг. Взривът на хепатит при децата беше видян за първи път при започване на април.

При засегнатите в този момент деца болестта може да се дължи на един специфичен аденовирус, защото доста от тях са били позитивно тествани за съществуване на аденовирус-41. Малките деца постоянно прекарват инфекции от този аденовирус, който нормално провокира леко разстройство и повръщане. Никога до момента обаче въпросният вирус не е бил свързван с хепатит. Само че честотата на установяваните в този момент случаи приказва за това, че очевидно не може да става дума за случайност.

Неясно е също за какво този аденовирус внезапно провокира чернодробни възпаления.

Засега не е изяснено дали съществува някаква връзка сред тази нова форма на хепатит и Ковид-19, разясняват експертите. Твърде евентуално е някои от децата преди този момент да са прекарали Ковид и да имат отслабена имунна система. Това би обяснило за какво типични за детската възраст вируси, които другояче са безобидни, ненадейно се оказват сложни за преодоляване от организма.

Възможно е случаите на хепатит да са индиректно свързани с пандемията и неотдавна анулираните защитни ограничения. Причината: през миналите две години децата доста рядко са влизали в контакт с болестотворни организми, до момента в който в този момент те още веднъж са на открито, където има многообразие от вируси и бактерии, в това число аденовируси, против които имунната им система към момента не е съумяла да построи антитела.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР