Ръст на икономиката от 1,8%, инфлация 8,7%, минимална заплата -

...
Ръст на икономиката от 1,8%, инфлация 8,7%, минимална заплата -
Коментари Харесай

Бюджетът на Донев - 3% дефицит, замразена МРЗ и инфлация 8,7%

Ръст на стопанската система от 1,8%, инфлация 8,7%, минимална заплата - във фризера, безработица 4,2%, пенсиите нагоре с 12,6% от юли, бюджетен недостиг 3%, таван на нов дълг - 10 милиарда лева

Това най-вероятно ще е макрорамката, която служебният финансов министър ще предложи на държавното управление, а то от своя страна ще внесе в Народното събрание на 3 май, ако до тогава няма постоянно държавно управление.  

“Окончателните планове към момента не са подготвени, някои индикатори могат да претърпят промени ”, показа осведомен източник. Две цифри обаче са “заковани ” - недостиг 3% и растеж на стопанската система 1,8%, колкото планува в последната си прогноза и Световната банка. През 2024 година стопанската система ще се върне към нормалния за последните години напредък от към 3,3%. 

Безработицата ще остане ниска - 4,1%, като обществените заплащания са сметнати при пазар на труда без внезапни разтърсвания. Минималната заплата ще остане във фризера до края на тази година. За идната се залага тя да стигне 940 лева, както към този момент разгласи Велкова.

Индексиране на бюджетни заплати ще има, само че с сред 8 и 10%, и то в министерства и ведомства, в които възнагражденията не са променяни от началото на предходната година.

В институции, в които служителите са получили през 2021 и 2022 година 30-35% нарастване, парите няма да се пипат до края на годината, а евентуално и през 2024 година Командировъчни и представителни разноски щели да бъдат орязани най-малко с 20%. Както е известно, пенсиите ще бъдат индексирани още този юли с 12,6% по швейцарското предписание. Други промени при тях не са заложени в бюджета. Пенсионните и здравните вноски няма да се трансформират.

Бюджетните сметки са направени при  понижаване на инфлацията от 13 до 8,7%  към края на годината. Успокояването при цените ще бъде по-осезаемо следващата година, когато инфлацията ще спадне до 3,9%, само че ще се задържи на това равнище още най-малко две години.

За да се вмести в тези рамки бюджетът, ще се предложи на Народното събрание да отпаднат обезщетенията за скъпия ток още преди юни. Служебното държавно управление няма по какъв начин да ги анулира, тъй като те са въведени с решение на Народното събрание. С проектобюджета ще се предложи анулация на това решение. 

Данък добавена стойност за всички, като се изключи самун, брашно, книги и детски храни, ще се върне на 20%. За тази цел също е належащо решение на Народното събрание, тъй като по-ниските ставки бяха въведени с ремонти в три закона. Все още не било решено обаче дали да се вкара еднократното облагане на свръхпечалбите за всички компании от  1 юли.

От една страна, единствено от него в хазната могат да влязат към 2 милиарда лева и по този начин да  стане допустимо да не се орязват повече разноски. От друга обаче специалистите били обезпокоени от рецензиите за този налог, както и от заплахата той да бъде анулиран от Конституционния съд, защото ще се ползва със задна дата. Това ще значи към края на годината спешно да се търсят нови източници за повишение на приходите, с цел да не се усилва дефицитът.

Около 6- 8 милиарда лева финансови разноски, които не са направени през предходната година, ще бъдат записани в новия бюджет, само че със възбрана да се пренасочват за други цели. След като изплати близо 500 млн. лева за пътища, служебният финансов министър не планува увеличение на парите за тях, споделят осведомени.  Резерви за това ще се търсят към края на годината от икономии на други разноски.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР