Рано в понеделник премиерът Кирил Петков заяви, че иска оставката

...
Рано в понеделник премиерът Кирил Петков заяви, че иска оставката
Коментари Харесай

В разгара на война: Първа рокада в кабинета “Петков”




Рано в понеделник министър председателят Кирил Петков съобщи, че желае оставката на военния министър Стефан Янев.

“Никой министър няма право на лична външна политика, изключително във Facebook. Никой министър не може да каже, че неговото оставане е функционалност на стабилността на държавното управление. Това държавно управление няма да гони непоклатимост, а верни дейности и кардинални позиции. Мой министър не може да употребява думичката “операция ”, вместо думичката “война ”. Операция не може да се назова, когато хиляди военнослужещи от едната и друга страна към този момент са убити. Войници, които са на възраст по-малка от възрастта на моя щерка ”, акцентира Петков.

Стефан Янев беше назначен от Румен Радев за длъжностен министър председател в последните две служебни държавни управления на България. В първото Кирил Петков беше зависещ на Янев.
Как се стигна дотук?
Повод за гневната му реакция стана изявление на Стефан Янев за Българска национална телевизия в петък. Министърът на защитата сподели, че не е употребявал думата “война ”, а е цитирал съветския президент Владимир Путин и се е позовал на обстоятелството, че потреблението на тази дума, на думата “военна интервенция ” и всякакво военно говорене би трябвало да е доста характерно и доста отговорно.

“Ако забелязвате, на никое място в формалния език и на НАТО, и на Европейския съюз няма документ, в който да е употребена думата “война ”. Трябва доста деликатно да боравим с думите, тъй като след войната идва дипломацията. Идва методът на решение на казуса, който е зародил ”, уточни военният министър.

Тодор Тагарев ще е новият боен министър.

Няколко часа по-късно Петков съобщи, че предлагането за боен министър на „ Продължаваме промяната “ е Тодор Тагарев.

На 1 март се привиква изключително съвещание на Народното събрание, с цел да бъде гласувана оставката на Стефан Янев.

На негово място „ Продължаваме промяната оферират “ проф. Тодор Тагарев.
Кой е Тодор Тагарев?


Тодор Тагарев е боен специалист, дълготраен чиновник в системата на българската защита. През 2013 година е министър на защитата в състава на служебното държавно управление на Марин Райков. Тагарев е приключил Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 година пази дисертация във Военновъздушната инженерна академия „ Н. Е. Жуковски “ в Съюз на съветските социалистически републики, а през 1994 година – в Командно-щабния лицей на Военновъздушни сили на Съединени американски щати. И той е работил в НАТО. От 2005 до 2008 година Тагарев е бил член на Борда за проучвания и технологии на НАТО и народен представител в неговия панел „ Системни разбори и изследвания “.
Критики
Решението на държавното управление да смени военния министър в миг, в който се води война покрай България, беше разкритикувано от някои политически партии.

Пръв рецензията си изрази президентът Румен Радев.

„ Смяната на министъра на защитата в разгара на военна рецесия в съседство е риск, отговорността за който ляга върху ръководещата коалиция. В избора на министър болшинството би трябвало да се управлява от разбирането за суверенитет, професионална подготвеност и дарба да се отстоява българският интерес. “

В позицията му написа още:

„ След броени дни ще отбележим нашия народен празник. На българска земя почиват костите на хиляди съветски и украински войни, които водиха война един до друг в Руско-турската освободителна война и починаха за свободата на България. Затова настоящето братоубийство е изключително мъчително за нас, българите. Нищо не може да оправдае жертвите, разрушенията и големите премеждия. Нормалният човек не може да елементарни гледките на починали хора, на бягащи майки с деца, на разрушени ориси. Народът на Украйна не заслужава такава орис. Нито почернените фамилии на починалите съветски военни “, показва президентът.

На съвещанието на кабинета в понеделник четиримата министри на Българска социалистическа партия са дали своят вот срещу промяната на военния министър Стефан Янев, разгласи още Нинова.

Тепърва парламентарната група на Българска социалистическа партия ще разисква и взема решение по какъв начин ще гласоподава на изключителното съвещание на Народното събрание, когато ще бъде гласувана промяната на Янев с военния специалист Тодор Тагарев.

Вътрешна македонска революционна организация и „ Възраждане “ също опазиха Стефан Янев.
Протест
А в София се организираха два митинга в поддръжка на Стефан Янев.  Единият е проведен от някогашния сподвижник на Мая Манолова -Тихомир Василев, а другият – от придвижване “Пазители на правото и демокрацията ”.

Двете групи са се събрали в пространството пред Министерски съвет и някогашния Партиен дом.
Позицията на Янев
Военният министър Стефан Янев, който беше уволнен от премиера Кирил Петков, написа във Facebook:

„ Обръщам се с изключителна благодарност към българските жители, които застанаха зад мен. Разбира се, по никакъв метод не мога да бъда повече част от тази държавна структура. Специално благодаря на тези от Вас, които през днешния ден излязохте и обществено изразихте своята поддръжка. Това ми връща вярата, че нашата страна има бъдеще. “
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР