Рано тази сутрин започна преместването на фигурите, които бяха изрязани

...
Рано тази сутрин започна преместването на фигурите, които бяха изрязани
Коментари Харесай

Къде транспортираха изрязаните фигури от Паметника на Съветската армия

Рано тази заран стартира преместването на фигурите, които бяха изрязани от Паметника на Съветската войска. Решението е на регионалната администрация на София. Паралелно с това дават обещание да бъде направена техническа спецификация за бъдещата им реституция, предаде .

Днес, в 04:00 часа сутринта, след 69 години фигурите от Паметника на Съветската войска напуснаха Княжеската градина. Парче по парче, те бяха натоварени на три камиона. Свидетел на процеса е Биляна Коцакова.

„ Това, което се извърши на място от екипите, беше деликатно натоварване на детайлите, които по-късно с конвой бяха изнесени от Княжеска градина ”, описа Биляна Коцакова, от Платформата за европейска памет и съвест.

Няколко часа по-късно фигурите са в двора на държавен парцел край софийското село Лозен. Областната администрация е сключила контракт за 9 месеца, през които фигурите да бъдат защитавани с жива защита. Ако се постанова, срокът, през който скулптурите ще останат в двора, може да се удължи. Сега на ход е процедура, след която да стане ясно по какъв начин тъкмо ще бъдат реставрирани.

И макар че фигурите към този момент не са в центъра на София, паметникът остава зад 3 реда огради. Причината за това е, че ремонтните действия не престават.

А дружно с оградите остава и разделянето. Граждани, които са срещу демонтажа, закачиха алено знаме със сърп и чук и поставиха цветя. Освен че са срещу преместването му, те са недоволни и от метода, по който това се случи.

„ Отвличали са хора през нощта и са ги разстрелвали, и са ги погребвали в общи гробове. В момента по същия метод наследниците на тези фашисти нарязаха паметника и го изнесоха през нощта ” , съобщи Виктор Константинов.

И тези, които са за премахването на паметника, откриха символика в акцията по мрачно, само че с друг прочит.

„ Някак си видях един знак в това по какъв начин измежду нощ са извеждани хората и в никакъв случай не са се върнали при фамилиите си. Така и този знак си отиде - изведен през нощта ”, съобщи Биляна Коцакова.

Кога и дали частите от паметника ще бъдат вдигнати от калта за възстановяване, следва да разберем.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР