Рано тази сутрин в 7:57 часа българско време Русия проведе

...
Рано тази сутрин в 7:57 часа българско време Русия проведе
Коментари Харесай

Тежкотоварната ракета Ангара-5 излетя успешно!

Рано тази заран в 7:57 часа българско време Русия организира първото тестово изстрелване на тежкотоварната галактическа ракета “Ангара 5 ”. Изстрелването бе извършено от космодрума Плесецк.

Ракетите от клас “Ангара ” са първите галактически ракети, създадени независимо в Русия след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.  Днешното изстрелване бе първото изстрелване на нова тежкотоварна ракета в Русия. С днешния полет също по този начин ракетата “Ангара 5 ” се трансформира в най-мощната настояща съветска ракета след пенсионирането на ракетата “Енергия ” през ноември 1988 година, когато тя изведе в орбита совалката “Буран ” на своя пръв и финален полет.

Полетът на “Ангара 5 ” през днешния ден бе сполучлив и ракетата изведе в орбита степен Бриз-М и тестов товар тъкмо 12 минути след старта.

Изстрелването на “Ангара 5 ” не бе предавано онлайн. Това е ход, който не се харесва на галактическите запалянковци. Космически специалисти се притесняват, че актуалната съветска стратегия се връща към старите руски практики на цензура.

Въпреки това малко видео от изстрелването бе оповестено и можете да го разгледате: https://www.youtube.com/watch?v=BsQOpD4TIZM

Преди този полет на “Ангара 5 ”, Русия сполучливо организира полет и на лекотоварната ракета “Ангара 1.1 ” през месец юли тази година.

Новият стартов комплекс на космодрума Плесецк и новите ракети “Ангара ”  са симптом, че Русия последователно измества изстрелванията си от космодрума Байконур към лична територия. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Байконур остана на територията на Казахстан и от време на време имаше признаци на утежняване на взаимоотношенията сред Русия и Казахстан заради непрекъснатите повреди на ракети “Протон ”, които замърсяват локалната територия.

Космодрумът Плесецк обаче се намира прекомерно на север спрямо Байконур. Макар и същински тежкотоварна ракета, опциите на “Ангара 5 ” се лимитират от географското разположение. Много по-подходящо би било да се изстрелва от космодрум, който се намира допустимо най-близо до екватора, с цел да се пести гориво и сила.

Затова Русия строи и нов космодрум – Восточни. Той се намира в южните райони на Азиатската част на Русия, по-точно в Амурска област. Първоначално се планираше “Ангара ” да лети от Восточни още от 2015 година, само че към този момент целта е първо на новия космодрум да се построи стартова площадка за ракетите “Союз ”. Първият полет на “Ангара ” от Восточни се възнамерява за 2021 година.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР