Рано тази сутрин космическият кораб “Союз МС-04 с астронавтите на

...
Рано тази сутрин космическият кораб “Союз МС-04 с астронавтите на
Коментари Харесай

Успех! Космическият кораб Союз МС-04 с трима души се завърна благополучно на Земята

Рано тази заран галактическият транспортен съд “Союз МС-04 ” с астронавтите на НАСА Джек Фишер и Пеги Уитсън и съветския космонавт Фьодор Юрчихин извърши сполучливо кацане в казахстанските степи, заяви Роскосмос.

Кацането е станало в 04:22 ч. българско време.

Всички действия по извеждането от орбитата, спускането и кацането са протекли обикновено. Тримата членове на екипажа се усещат в положително положение.

Фьодор Юрчихин и Джек Фишер прекараха в космоса общо 136 дни, а Пеги Уитсън – 290. Мисията на Пеги Уитсън беше непланирано дълга, а в границите на нея астронавтката сложи редица върхове – най-вече сумарно време, прекарано от американски астронавт в орбита, максимален брой галактически “разходки ” от жена, най-вече време, прекарано в открития космос със скафандър от жена.

Причината, заради която се случи това, е че в края на предходната година Русия реши да редуцира екипажа на работещите съветски космонавти на “Международната галактическа станция ” от трима на двама. Оправданието за този ход бе, че няма потребност на борда има непрекъснат тричленен съветски екипаж, в случай, че съветският сегмент стои недовършен от години. Новият модул “МЛМ Наука ” трябваше да бъде изстрелян още през 2007 година, само че заради редица организационни и механически аргументи стартът се забави повече от десетилетие. Тази година изстрелването му трябваше най-сетне да е реалност, само че при инспекция още веднъж бяха открити нежелани стърготини навътре в горивните резервоари, което ще наложи следващия нескончаем ремонт.

Така след съкращаването на екипажа корабът “Союз МС-04 ” излетя на 20-ти април 2017 година единствено с двама души на борда – Джак Фишер и Фьодор Юрчихин. Пеги Уитсън надлежно трябваше да се върне през юни с различен транспортен съд, само че освобождението на едно място на борда на “Союз МС-04 ” й разреши да остане още три месеца в допълнение.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР