Рано сутринта на 30 юни руският товарен кораб Жибек Жоли

...
Рано сутринта на 30 юни руският товарен кораб Жибек Жоли
Коментари Харесай

Как един кораб със зърно може да провали примиерието в Черно море

Рано сутринта на 30 юни съветският товарен транспортен съд " Жибек Жоли " напуща украинското пристанище Бердянск, превозвайки 7000 тона зърно.

Плаването беше приветствано от локалния назначен от Москва началник на окупираната Запорожка област като " първия търговски транспортен съд ", който напуща украинското пристанище след месеци на война, отнасяйки обезверено нужните доставки за " другарски страни ".

Много анализатори обаче считат, че товарът евентуално е бил откраднат от украинските хранилища. Те предизвестяват, че ориста на оспорваната пратка зърно в този момент заплашва да токсини нежните договаряния за непрекъснато помирение в Черно море, като още повече понижи очакванията за мир и задълбочи продоволствената рецесия, обхванала света.

" Това е цялостен фарс ", споделя Назар Бобицки, представител на Полския съюз на работодателите и бизнесмените в Украйна. " Изключително евентуално е Русия да каже " вижте, можем да организираме безвредни коридори за зърно ", само че от окупираните от Русия пристанища - което значи, че украинските фермери ще би трябвало да предадат зърното на съветските сили, с цел да получат пренос ".

Решението на Русия да пусне " Жибек Жоли " на автобус е типично провокативно и може да има далечни последствия. Той би трябвало да дебаркира в Турция на 1 юли вечерта, което слага и държавното управление в Анкара в евентуално комплицирана обстановка.

Тъй като войната разклаща международните пазари на първични материали, страните от Северна Африка и Близкия изток са изправени пред дефицит на пшеница, която нормално доставят от Украйна. От началото на нашествието всички търговски доставки на украински хранителни артикули през Черно море са спрени. Организация на обединените нации предизвести, че може да се стигне до изключителна обстановка с глада.

Турция се явява като самостоятелен медиатор в договарянията сред Русия и Украйна, целящи безвредното отваряне на морските пътища. Но в случай че Анкара разреши на " Жибек Жоли " да разтовари евентуално отчуждения си товар, рискува да бъде възприета в Киев като индивид, който се занимава с крадените артикули на Владимир Путин.

Украйна очакваше от Турция гаранции за сигурността при транспорта на зърно през Черно море. Вместо обаче да отклони кораба, в петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган наподобява реши да одобри евентуалната си роля във веригата за доставки.

" Можем да доставяме или реекспортираме пшеница, ечемик, слънчогледово олио и други селскостопански артикули на нуждаещите се страни ", съобщи Ердоган на конференция, съгласно съветската осведомителна организация ТАСС. Турският президент е подготвен да разиска въпроса за износа в телефонни диалози с Путин и украинския водач Володимир Зеленски, показва организацията, като прибавя, че диалозите могат да се проведат всеки миг. Ситуацията слага Украйна в неизгодна позиция.

" Украинците доста мъчно балансират: в този случай те не желаят да наподобяват като обструктори, даже когато Русия краде зърното им ", сподели Аслъ Айдънташбаш от Европейския съвет за външна политика. " Цялата игра на Русия е да накара Украйна да се откаже от този механизъм за експорт на зърно ", сподели тя, " тъй че руснаците да могат да отидат и да кажат, че са отворени за договаряния и рационална договорка, само че украинците не са. "

Залогът остава висок. Докато цените на суровините се повишават, стимулирайки инфлацията, Русия блокира над 20 млн. тона зърно в Украйна. По-рано тази седмица италианският министър-председател Марио Драги изрази вяра, че съглашението за наново отваряне на черноморските морски пътища е близо, като съобщи, че е належащо единствено дефинитивно " да " от страна на Русия.

Украински публични лица също по този начин алармираха, че подобаващите гаранции за сигурност от страна на Турция или друга страна от НАТО биха могли да отключат потока от зърно в границите на няколко дни. Това са калкулации, които евентуално ще натежат в Киев, дружно с вероятностите за по-дългосрочен мир.

" Те не желаят да скапват връзките си с Турция, които не се отнасят единствено до износа на зърно ", сподели Айдънташбаш. " Тя ще продължи да бъде доста значима страна за украинците, до момента в който трае тази война. Съществува разбирането, че в някакъв миг Украйна може да се нуждае от договаряния и че Турция е евентуална страна, която да бъде хазаин на тези договаряния - за мир или преустановяване на огъня или локално преустановяване на огъня. Ясно е, че Турция е желаната от Русия страна за диалози и в този момент украинците не могат да си разрешат да разстроят Ердоган ".

Според Марк Пиерини, гостуващ академик в Карнеги Европа, Западът ще бъде смутен от приемането на такива доставки от Турция. " Това може да сътвори компликации и за бъдещата роля на Турция като неутрален медиатор за украинския експорт на зърнени култури ", споделя той.

Саит Акман, шеф на Центъра за проучване на Г-20 към Центъра за многостранни търговски проучвания към Турския институт за проучване на икономическата политика (TEPAV), съобщи, че наподобява, че Русия се пробва да достави на Анкара зърно, което " ще помогне за понижаване на цените на пшеницата в Турция, главен детайл в възходящите цени на хляба ".

Но това може да има и своята цена. " Подобен ход на Русия ще бъде оспорен от Украйна (и Запада), които могат да настояват, че сходни доставки торпилират договарянията за разкриване на безвредна зона ", сподели той. " Такива произшествия могат да повлияят отрицателно на решаващата роля и доверието към Турция в обезпечаването на отбрана, с цел да се подсигурява [безопасен] кулоар през Черно море. " /БГНЕС, Политико
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР