Рано или късно ще стигнем до таван на цените, категоричен

...
Рано или късно ще стигнем до таван на цените, категоричен
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Работим за три неща - цени, доходи и овладяване на инфлацията



Рано или късно ще стигнем до таван на цените, безапелационен е вицепремиерът
Това съобщи вицепремиерът, министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването “Тази заран “ по БТВ:

Съболезнования на околните на умрелите. Това може би е сборен облик на модела, против който се опитваме да се борим в годините - неведнъж нарушение на закона, чадър от институции, възприятие за безотговорност у един младеж и възприятие за неправда в цялото общество. Разбира се, това може да се поправи. Често споделяме, че би трябвало да се усилят наказванията, вършим го непрекъснато, само че казусът не е там, а в приложението му. И най-много, че институции, явно години наред, са си затваряли очите пред това, което се случва.

Приложението на закона е доста по-важно от самия закон. Имаме прелестни закони, в основата на нашето законодателство е немското. Трябват хора, които да ползват строго закона и да не се поддават.

Икономически оставаме добре страната. Онзи ден излезе последната статистика на Националния статистически институт с данните за месец май и те са обнадеждаващи. Промишленото произвеждане пораства с 20.1% и то сериозните промишлености - преработвателната, рандеман на метали. Имаме растеж в търговията на дребно и едро с 5%, даже растеж в строителството и производството на строителни материали - 5.8%. Това е при увеличаващите се цени на строителните материали, не успяхме да примем поправката в Закона за публичните поръчки и да индексираме цените. При всички тези разногласия в държавното управление сред Политическа партия и Има Такъв Народ за строителството, все пак браншът пораства по отношение на същия интервал на предходната година и то в тежка икономическа, енергийна рецесия, война, това е положително.

Категорично ще оборя думите на Борисов, че сме пред банкрут и злополука в стопанската система. Ето и данните. Имаме растеж на Брутният вътрешен продукт в първото тримесечие от 4.1%. Това държавно управление има един добър резултат - положението на стопанската система и това, че успяхме да я спасим, в това число с поддръжката, която дадохме на бизнеса за ток на мегаватчас. Разбира се и с помощта на разговора с работодателите. Имаме и един проблем, чието решение би трябвало да бъде довършено - това е инфлацията, цените, приходите, обедняването и неравенствата.

Инфлацията е привнесена. Виждаме данните в Европа и целия свят, даже в Европейския съюз има страни, които са с по-висока инфлация от нас. Разбира се тя е резултат от войната, нарушаването на веригата на доставки. По-важното е какво направихте дотук и какво би трябвало да се направи. Една от първите ограничения, които можем да използван, и който се ползва в Европейски Съюз, е понижаване на налозите, това и направи държавното управление. Намалихме Данък добавена стойност върху горивата, премахнахме данък на газ, нулева ставка на хляба. Другата стъпка е обществената политика и ограниченията, с които да компенсираме приходите. Тук също свършихме добра работа, тъй като на младите фамилии от 1-ви април детските градини са безвъзмездни, 600 лв. данъчни облекчения за 1 дете, 1200 лв. за две, нарастването на пенсиите в този момент с 20%, всеки служащ може да получи ваучер за 200 лв., с който да си купи храна.

В програмата, която в този момент съставихме вероятно за ново държавно управление, заложихме още ограничения - безвъзмездни медикаменти и учебници за деца. Тоест една мощно обществена политика по отплата на приходите по отношение на инфлацията.

Нормално е някои хора да не могат да се възползват от отстъпката от 25 ст. за горивата, тъй като дребните бензиностанции взеха решение да не ползват тази мярка - тя е пожелателна. Но в огромните вериги доста бързо сработи системата и тази отстъпка се получава. Самият механизъм е обединен, разликата е в това, че се дават облекчения за най-масовия бензин, т.е. за хората с по-ниски приходи. Тази мярка работи, 25 стотинки на литър е въпреки всичко подкрепяне на фамилиите и приходите им.

Много ми се желае да осъмнем, и когато Борисов каже нещо, той да държи на него в продължение на 24 часа. Преди месеца “БСП за България “ предлагаха таван на цените. Твърд последовател съм на това, то дава резултат и в Европа. Тогава опозицията сподели, че това е социализъм, че ги връщаме в комунистическите времена, когато имаше таван. Вчера се направил на воин и приказва за таван на цените.Тогава тази мярка не се вкара, тъй като не срещнахме поддръжка от съдружните сътрудници - “Продължаваме смяната “ и “Демократична България “, само че това не прави предлагането по-малко свястно или съдържателно. Убедена съм, че рано или късно ще стигнем до таван на цените, евентуално на есен.

Въведените ограничения и промени в законите са в границите на бюджета, т.е. с бюджетната година, само че постоянно по-късно могат да бъдат продължение, в случай че се постанова.

Имам пояснение за какво цената на хляба се промени още преди смяната за Данък добавена стойност за бъде обнародвана в държавен вестник, а точно, тъй като разговарях с представителите на комерсиалните вериги и незабавно откакто видяхме оповестеното понижение те споделиха, че от дълго време се готвят и могат да си трансформират системата на отчитане на цените. Твърдението, че това е било промоция за няколко дни, не е правилно. Те го оповестиха за всички типове самун за дълъг интервал от време. Последните 2 дни с Комисията за отбрана на потребителите направихме над 100 инспекции - огромните вериги не престават да държат тази по-ниска цена, а към този момент стартира и процесът на понижаване в по-ниските магазини с 16-17%. Времето ще убеди хората, че това не е номер и краткотрайна мярка, а е дълготрайна. А и в България за първи път вкарваме нулева ставка за самун. Това няма да промени живота на хората, само че ще им помогне в тези сложни времена и ще върви дружно с нарастването на пенсиите. Сега от юли с 20%, октомври преизчисляване на всички пенсии.

В стопанската система и обществената политика нещата вървят редом - намаляваш налози и усилваш приходи. Нещо, което това държавно управление направи с доста огромна отговорност. Още с актуализацията на бюджета от 1-ви април - 20 милиарда лева за обществени ограничения. Сегашната актуализация - с 2 милиарда повече. Отдавна не е правена такава обществена политика. Ето за какво е значима да поставим старания и да съставим държавно управление. Не се ли оправим, влезем ли в длъжностен кабинет, всички ограничения, които набелязахме в този момент в програмата, няма по какъв начин да се случат, тъй като тяма да има парламент. Искаме безвъзмездни медикаменти и учебници за деца, предвиждаме нарастване на вдовишката добавка на пенсиите - от 25 на 30%.

По отношение на третия мандат каквото президентът реши, ние към този момент декларирахме нашата позиция. Ако реши да бъде при нас, ще създадем всичко допустимо, с цел да проведем диалози за сформиране на кабинет, точно заради тези аргументи - да продължим това, което започнахме положително в това държавно управление и да довършим това, което не можахме.

Ситуацията е доста друга от предишните години. Нямаше ги рецесиите предходната година, икономическа и енергийна, нямаше я войната и последствията от нея, инфлацията, не беше по този начин на прага Планът за възобновяване и резистентност, оперативните стратегии. 50%, половината от всички пари по оперативните стратегии, сме договорили да отиват в Северна България, най-сетне рационална районна политика. Да се влага благодарение на страната в изоставащите региони, с цел да нямаме този огромен районен дисбаланс.

С самообладание, разсъдък и причини ще се опитаме да потушим напрежението сред “Прадължаваме смяната “ и “Има подобен народ “ и ще ги върнем на масата на договарянията. През цялото време на битие на обединението го правихме, споровете сред тях не са от последния месец. Винаги сме се опитвали да бъдем мост и ненапълно успявахме. Конфликтът стартира с избора на началник на Българска народна банка, след това се задълбочи през строителните им разногласия и парите за компаниите. Ние през целия този интервал сме били в положителни връзки и с едните, и с другите, разговаряли сме, помагали сме.

При предходните договаряния за държавно управление имаше условия с този “да “, с този “не “, само че не се прави по този начин. Това, върху което би трябвало да седнем да приказваме, в случай че мандатът бъде връчен на нас - програмата, която направихме трите партии до момента. Тя е доста добра и стопански, и обществено, и финансово, и в опазването на здравето, и правосъдната промяна. Ние сме част от държавното управление и имаме право на позиция какъв да е министър председателят. В противоположния случай се приказва за партийно водачество. Ние в партийното водачество на други партии не се месим, тъй като от опит знам какво е. Много изрично поставихме въпроса Кирил Петков да не е министър председател по няколко към този момент насъбрани от негова страна дейности, в несъгласие със съглашението. Но му прави чест, че го направи и се отдръпна в името на това обединението и смяната да продължат. Според мен кандидатурата за министър председател е общо решение и ще се разисква, когато бъде връчен третият мандат. Моето персонално мнение е, че министър председателят би трябвало да е от първата по величина политическа мощ.

Още преди месеци обявихме, че първоначално една от грешките ни беше съдружното съглашение. Втората е нарушената връзка. Затова, в случай че се сформира кабинет в този момент, предвиждаме да има Секретариат, решенията да се взимат и афишират едвам след разискване и единодушие сред сътрудниците, а не от медиите да научаваме нещо. Коалицията не беше неприятна, свършихме добра работа и имаме капацитет да продължим.

Нашият Национален съвет, на който участваха 120 индивида, дадоха висока оценка на министрите ни и препотвърдиха присъединяване им, в случай че се стигне до нов кабинет.

Не сме не запомнили за тематиката с съветските дипломати. В последните диалози за програмата липсваше въобще текст за връзките с Русия. По предложение и гледище на Българска социалистическа партия влезе подобен, в който се споделя “започване на диалози за възобновяване на дипломатическите връзки с Русия “. Преди всичко би трябвало да стартират диалози за енергийни доставки с всички снабдители, в това число и с “Газпром “. Ако есента и зимата имаме проблем, това ще е доста тежко за България. Български интерес е стопанската система да работи, фамилиите и домовете да се отопляват, да има светлина през зимата.

Червена линия за Българска социалистическа партия продължава да бъдат оръжията за Украйна. Ние сме безапелационни - България не изнася оръжия за Украйна. Ние доставяме за други страни, в техните документи те дават документ за краен консуматор - Чехия, Унгария, Полша, Съединени американски щати. Когато станат притежатели те вземат решение.Никоя страна няма по какъв начин да знае къде отива оръжието, откакто то стане нечия друга благосъстоятелност. Тази търговия се следи извънредно строго от доста интернационалните органи, отчитаме се пред тях.

Преди няколко дни се появи подправена вест, че немското издание „ Билд “ издало отчет и някои от заглавията в българските медии са: “България си е изпълнила 100% от атжажимента за доставка на оръжие в Украйна “. Потърсихме този отчет в посолството, предоставиха ни го и го преведохме. Изданието е направило информация, съгласно която България изнася филантропична помощ, няма и един ред за оръжия. Как може да си позволиш да фалшифицираш информация даже и от немско издание? Можем ли да продължаваме да вършим политика с подправени вести? Ние не желаеме и това част от смяната. Да се прави политика с истина, причини и резултати за хората.

Видяхме резултата от машинното гласоподаване. Според анализатори сред 300 и 400 хиляди българи не са дали своят вот от боязън от машината. Това значи по-ниска изборна интензивност, тази от последните избори е пагубна. Втората причина е партийна - наши гласоподаватели изрично се отхвърлиха да гласоподават с машина. Да, машините имат преимущество да се борим с недействителните бюлетини, само че това не е работа на машината, а на страната. Ако Министерство на вътрешните работи и страната са си на място, ние можем да се преборим с подправените бюлетини. А и системата, която предлагаме е смесена - да има и едното, и другото, и каквото хората преценяват.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР