Ранното заспиване крие редица ползи и много хора, сред които

...
Ранното заспиване крие редица ползи и много хора, сред които
Коментари Харесай

Какво става с тялото ни, ако заспиваме в 22 часа

Ранното заспиване крие редица изгоди и доста хора, измежду които по-възрастните ни родственици, го практикуват. Ако ви се отдаде постоянно да заспивате в 22 часа, е доста евентуално да достигнете до изводите, които редица учени са открили.

1. Възползваме се оптимално от първокласен сън

Когато си лягаме рано, извличаме максимума от изгодите на съня. Може да не знаете, само че денонощието ни е подвластно на циркадния ни темп (биологичния ни часовник) и сънят може да е доста по-спокоен и първокласен сред 22 часа и 2 часа. Това е най-хубавото решение за качествена отмора. Ранното заспиване има още една значима изгода – оказва помощ ни да се спасим от отрицателните мисли, които нормално ни атакуват късно през нощта и да ни държат будни часове наред.

2. Тялото ни е във форма

Когато се намираме във етапа на бездънен сън, тялото ни се лекува, като създава хормони за напредък и възобновяване. Тази решаваща активност подсигурява да сме в най-хубавата форма за идващия ден. За да стартира отделянето на хормона на растежа, сънят би трябвало да е бездънен, като първият пик в пулсово секретираните " порции " HGH е към 1 часа през нощта, което значи, че с цел да хванем " първия трен " на растежния хормон, следва да легнем преди 23 часа.



3. Нивото на стрес пада

Недоспиването е извънредно нездравословно. Прави ни изнервени, изтощени, разсеяни. Значително се покачват равнищата на хормона на напрежението кортизол в тялото, което ни кара да се усещаме тревожни и несъмнено се отразява отрицателно на здравето ни. По-ранното заспиване, което обгръща и по-дългите интервали на бездънен сън, може да управлява равнищата на кортизол. Това от своя страна ни обезпечава възприятие на презареждане и жизненост денем.

4. Намалява се рискът от заболявания

Според изследванията хората, които заспиват по-рано, са по-здрави спрямо тези, които работят нощни смени или са " нощни птици ". Най-честите болести на постоянно недоспиващите си са диабет вид 2, сърдечни болести и високо кръвно налягане. Имунната система като цяло спада и за това сме по-склонни да се разболеем.

5. Спомага за по-добър надзор на страстите

Когато сме се наспали, умеем по-добре да владеем личните си страсти, само че и също по този начин ни оказва помощ и да разбираме страстите на другите. Хората, които спят задоволително, нормално са по-щастливи.

6. Контрол и поддържане на здравословно тегло

Малко хора знаят, че здравият сън е безусловно ленив фитнес. А за тези, които и не спортуват, може да е просто панацея на непотребните килограми. Без смяна на други привички денем за 1 година постоянният сън сред 22:00 и 8:00 в границите на 8 часа може да способства за контролиране на тежестта с до 2-3 кг.
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР