Ранните резултати от предсрочните парламентари избори в Италия в неделя

...
Ранните резултати от предсрочните парламентари избори в Италия в неделя
Коментари Харесай

Крайната десница постигна голяма победа в Италия. Какво означава това за Европа?

Ранните резултати от предварителните парламентари избори в Италия в неделя демонстрират, че дясна коалиция, водена от крайнодясната партия „ Италиански братя “ е привлякла болшинството от гласовете. Това може да има огромни последствия за Европа, написа Холи Елиът за.

Алиансът, формиран от партията „ Италиански братя “ Джорджа Мелони, както и дясната партия „ Лига “ на Матео Салвини и дясноцентристката „ Напред, Италия “ на някогашния министър председател Силвио Берлускони, ще завоюва 44% от гласовете както в долната, по този начин и в горната камара на Народното събрание, демонстрират данни на италианското вътрешно министерство. В същото време лявоцентристката коалиция, водена от Демократическата партия, печели 26,2% от вота.

Като обособена партия, крайнодясната „ Италиански братя “ завоюва 26,2% от гласовете, надалеч пред своите съдружни сътрудници „ Лига “ и „ Напред, Италия “ – с по към 8% от вота. Избирателната интензивност на изборите обаче беше ниска - 64% в съпоставяне със 74% през 2018 година

Огромният триумф на „ Италиански братя “ значи, че Джорджия Мелони евентуално ще стане идващият министър-председател на Италия и първата жена водач на страната. Гласуването също по този начин слага началото на най-дясното държавно управление, което Рим е виждал след Втората международна война и фашисткия водач Бенито Мусолини.

В тирада след оповестяването на първите резултати Мелони сподели, че партията ще „ ръководи за всички, с цел да сплоти народа “ и няма да „ съобщи “ доверието на страната. Т

Как ще се развият нещата в страната, изключително що се отнася до Европейския съюз, в този момент е огромният въпрос, над който размишляват анализаторите. Те споделят, че седмици и месеци ще дефинират „ коя Мелони “ ще се появи на политическата сцена - пронатовската, проукраинската атлантистка, или политическият отстъпник, който е изразил предпочитание да оспори разпоредбите на Европейски Съюз, сходно на други водачи от евроскептичната десница

Политиците от крайната десница сигурно гледат на триумфа на „ Италиански братя “ като подтик за тяхната идея. От Герт Вилдерс в Нидерландия до Марин Льо Пен във Франция и Виктор Орбан в Унгария – всички приветстваха успеха на партията в обществените медии.

Засега Брюксел пази безмълвие по отношение на развитията в Италия, като ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен към момента не е коментирала успеха на още една дясна секта в Европа, единствено две седмици след изборите в Швеция, извоювани от дясна коалиция.

И въпреки всичко, към момента не е ясно какъв брой надясно ще насочат Италия новите ръководещи. Анализаторите означават, че Мелони също е поддържала близки връзки с премиера в оставка Марио Драги, който се отхвърли от поста през юли, откакто не съумя да сплоти разнородна коалиция към своята икономическа политика.

„ Имаме работа с дясна коалиция и би трябвало да разберем какъв вид дясна коалиция “, разяснява пред Си Ен Би Си Франческо Галиети, основен изпълнителен шеф и съосновател на консултантската компания за политически риск Policy Sonar.

„ Мелони е много чародейка и всички имат вяра, че имат специфична връзка с нея, само че в реалност също знаем, че Мелони е много близка с Марио Драги, тъй че нейното нанагорнище на власт щещ бъде упражнение за намиране на баланс. Тя не се е отказала от старите си спътници, само че беседва с Марио Драги. Така че в последна сметка ще се появи въпросът: Коя е същинската Мелони? “, добави той.

Евроскептицизъм

„ Италиански братя “ претърпя стремглав растеж на известност от основаването си през 2012 година, откакто откри поддръжка в елементи от италианската общност, загрижени за имиграцията, стопанската система, работните места и стандарта на живот - продължаващите провокации за Италия (и цяла Европа), с които партията даде обещание да се оправи.

Както „ Италиански братя “, по този начин и съдружния й сътрудник „ Лига “, са националистически партии в основата си. В предишното те са давали най-различни евроскептични оферти, като в един миг даже се застъпваха за овакантяване на еврозоната, макар че в следствие позицията им по този въпрос се смекчи. „ Италиански братя “ се застъпва за отслабен, по-малко бюрократичен Европейски Съюз и пази върховенството на италианското законодателство при вътрешните въпроси.

Партията също по този начин съобщи, че ще се стреми да предоговори италианските фондове за възобновяване от COVID-19 от Европейски Съюз (около 200 милиарда евро под формата на заеми и безплатни средства), като се има поради необузданата инфлация и внезапно растящите сметки за сила след войната в Украйна.

Еторе Греко, изпълнителен вицепрезидент на Istituto Affari Internazionali, сподели пред Си Ен Би Си, че Мелони е съумяла да смекчи предходната си анти-ЕС изразителност, само че може да й е мъчно да откри положителни връзки с сътрудниците си в блока

„ В продължение на доста години тя водеше акция на база на платформа, която беше доста сериозна към Европейски Съюз, като даже понякога настояваше за излизането на Италия от еврозоната, само че в този момент тя промени позицията си, отразявайки в прочут смисъл тази мощна широкоразпространена поддръжка за Италия в Европейски Съюз “, сподели той.

„ Проблемът, който тя може да има, е, че ще би трябвало да откри метод да откри работещи, ефикасни връзки с Европейски Съюз в доста сложни области, като икономическата политика, тъй като нейната коалиция и нейната партия постоянно са подкрепяли разнообразни правила, изключително бюджетните правила, и това може да провокира търкания, още повече в случай че икономическата обстановка се утежни. “

Що се отнася до външната политика, може да има вътрешно разделяне в дясната коалиция.

„ Италиански братя “ заема прокиевска позиция и поддържа глобите против Русия, до момента в който „ Лига “ и „ Напред, Италия “ нямат изключително мощни позиции по отношение на ограниченията против Москва. Миналата седмица Берлускони даже похвали съветския президент Владимир Путин и неговата инвазия в Украйна, като сподели, че го е направил, с цел да настани „ почтени хора “ в Киев.

По време на посещаване в Принстънския университет предходната седмица ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше запитана дали има някакви терзания по отношение на изборите в Италия. Тя отговори, че в случай че връзките тръгнат в „ сложна посока “, тогава Европейски Съюз разполага с „ принадлежности “ за справяне с сходни рецесии – предизвестие, което допуска, че финансирането на Италия от Европейски Съюз може да бъде лимитирано, както към този момент се случи с Унгария, в случай че бъдат нарушени европейски правила и контракти.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР