Раненият борден инженер Алексей Каменов, който се възстановява във ВМА,

...
Раненият борден инженер Алексей Каменов, който се възстановява във ВМА,
Коментари Харесай

Последна информация за състоянието на ранения при авиоинцидента с хеликоптер техник

Раненият борден инженер Алексей Каменов, който се възвръща във ВМА, е в устойчиво положение, само че по последната информация, която имаме най-опасна за него остава белодробната контузия. Това съобщи в " Събуди се " бригаден военачалник Петьо Мирчев, зам.-командир на Военновъздушни сили и специалист по вертолетна авиация.

" Той е в схващане, само че към момента кислородозависим ", уточни Мирчев.

По думите му две са евентуалните аргументи за случая с падналия край Пловдив хеликоптер Ми-17, при който починаха двама водачи.

" Или механически проблем, обвързван с опашния винт, или позволена неточност от страна на водачите. Засега обаче всичко е в областта на догадките ", сподели Мирчев.

Назначената Военна комисия не е завършила своето следствие към момента и аргументите остават неразбираеми, изясни той.

Появиха се подозрение и в редовността на военно-транспортния хеликоптера Ми-17.

" Тази машина е била ремонтирана. Поддържа се съгласно опциите ни, тъй като имаме лимитирани запаси ", изясни Мирчев. „ Единствено комисията има достъп до черната кутия в нея и към момента нямаме данни какво е посочила тя”, разясни ген. Мирчев.

Той добави още, че армията е една от най-реформираните в страната и положението на авиацията е на санитарния най-малко.

Бригаден военачалник Петьо Мирчев се съгласи с това, че летателните часове на водачите са прекомерно малко.

„ Вярно е, че по отношение на стандартите на НАТО, България изостава доста. Търсим опция да понижим въздействието на тези рискове”, разясни той.

Военен хеликоптер Ми-17 с трима души екипаж падна нощес към 20.30 часа край Пловдив.На място починаха двамата водачи. Третият член на екипажа – бордният инженер, бе настанен в устойчиво положение в УМБАЛ " Св. Георги " в Пловдив с фрактури на глезена и на ребрата.

Двамата водачи, които починаха при рухването на хеликоптер край Пловдив, бяха нараснали в звание посмъртно със заповед на военния министър. Инцидентът стана покрай авиобаза „ Крумово” по време на подготвителен полет.

Полетът е бил подготвителен, на височина сред 30 и 50 м., а задачата е била избавителна акция. Това е бил четвъртият полет на хеликоптера за деня с разнообразни екипажи. Според очевидци машината се завъртяла на 180 градуса и след това внезапно е паднала, станало е толкоз бързо, че водачите не са съумели да оповестят в базата. Хеликоптерът е минал през главен ремонт в " ТЕРЕМ - Летец " през 2016 година Приет е на въоръжение през октомври 1989 година Никой от предходните екипажи, летели с него същият ден, не е съобщил за механически проблеми. Упражнението е било рутинно.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР