Рандомизираните контролирани клинични проучвания са открили, че витамин D под

...
Рандомизираните контролирани клинични проучвания са открили, че витамин D под
Коментари Харесай

Колко витамин D трябва да приемате?

Рандомизираните следени клинични изследвания са разкрили, че витамин D под формата на добавка удължава живота на човек. Каква е оптималната доза? Какви равнища в кръвта са свързани с най-голямо дългоденствие? В предните публикации за витамин D, беше маркирано, че връзката сред равнищата на витамин D и смъртността наподобява като U-образна крива, което значи, че ниските равнища на витамин D са свързани с нараснала смъртност. Но същото се отнася и за прекомерно високите равнища, като явно идеалното състояние е към 75 или 80 nmol/l въз основа на самостоятелни изследвания като това.

Защо по-високите равнища на витамин D са свързани с по-висок риск?

Това е изследване върху популацията, тъй че не можем да сме сигурни кое е първото. Може би по-високите стойности на витамин D водят до по-висок риск или може би по-високият риск води до по-високия витамин D, което значи, че може би на хората, които не са били доста добре, им е предписван витамин D. Може би тъй като това са скандинавски изследвания, където нормално одобряват доста масло от черен дроб на тресчица за витамин D, като една супена лъжица може да надвиши горната дневна позволена граница за витамин А, което може да има отрицателни последствия.

U-образната крива е към този момент остаряла. Актуален мета разбор демонстрира, че до момента в който равнищата на витамин D на популацията се усилват, смъртността наподобява понижава и си остава ниска, което е добре, тъй като тогава няма да има потребност да се изследваме непрекъснато, с цел да забележим дали доближаваме верните равнища.

Защо не се предлагат рутинните проучвания на витамин D?

Скъпо е, а и при множеството хора равнищата се възстановяват благодарение на задоволително слънчева светлина или добавки , тъй че има ли смисъл от това?
Но и самото проучване не е доста положително, резултатите могат да са всевъзможни. Какво се случва, в случай че изпратите една и съща проба до хиляда разнообразни лаборатории по света? Нормално е да има леки вариации, само че не и това. Резултатите от една и съща проба варират сред по-малко от 20 до над 100. Така че според от това до коя лаборатория вашият доктор изпрати кръвната проба, резултатите могат да ви изпратят тук или тук, тъй че това не ни оказва помощ доста.

Коя е безвредната дневна доза за оптимално равнище на витамин D? 

Хиляди единици дневно би трябвало да доведат множеството хора до задачата от 75 nmol/l (което е 30 ng/ml), само че под „ множеството хора “ тук имат поради 50%. За да се стигне до 85% от популацията с равнища до 75, ще са нужни 2000 IU (международни единици) дневно. По този метод можем да докараме средностатистическия човек до стремежи диапазон без боязън от токсичност. Може да приемате и прекалено много витамин D, само че нормално не се появяват проблеми до момента в който равнищата в кръвта не доближат до към 250, което значи непрекъснати дневни дози от над 10000 IU.

Повече дневни дози витамин D за хора с наднормено тегло

Имайте поради, че в случай че сте с наднормено тегло, ще са ви нужни по-скоро дози от 3000 IU , а в случай че сте със затлъстяване, даже още повече. Ако сте над 70-годишна възраст и не се излагате задоволително на слънце, може да имате потребност от 3500 единици , с цел да се сдобиете с 85% късмет да имате равнища над оптималните. Отново, няма потребност за един средностатистически човек да се изследва още веднъж и още веднъж, защото няколко хиляди единици дневно биха могли да възстановяват равнищата на всеки, без риск от токсичност.

Инфо: https://vitarama.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР