Рамкови споразумения за сътрудничество при реализацията на тунел под връх

...
Рамкови споразумения за сътрудничество при реализацията на тунел под връх
Коментари Харесай

Подписахме: Китайци ще строят АМ Хемус, АМ Черно море и тунела под Шипка

Рамкови съглашения за съдействие при реализацията на тунел под връх Шипка, автомагистрала " Черно море ", автомагистрала " Русе - Велико Търново ", автомагистрала " Хемус ", скоростния път " Видин - Ботевград " и други предпочитани обекти подписа през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков с пет огромни китайски компании.

Фирмите, които демонстрират интерес към инвестиция в пътни инфраструктурни планове в България, са China Communications Construction Co, China Road and Bridge Corporation, CITIC Construction, MIZRAHI REAL ESTATE GROUP inc. взаимно с China Machinery Engineering Corporation, и Quantum Global Solutions взаимно с PowerChina INTERNATIONAL GROUP LIMITED.

Свързаността е главен приоритет за нас, сподели министър Николай Нанков по време на церемонията и подсети, че през страната ни минават пет трансевропейски транспортни коридора. Като преимущества за България той дефинира освен стратегическото географско състояние с пряк достъп от Европа до Близкия Изток и Азия, само че и положителните условия за бизнес, стабилността, участието ни в Европейски Съюз и други

Уверени сме, че следва да имаме значима роля в процеса на свързване на Европа с Азия, защото през България минава връзката със Западна Европа по река Дунав и най-пряката връзка през Черно море и Персийския залив по Пътя на коприната, съобщи още районният министър. Николай Нанков подсети, че през последните години интензивният политически разговор сред България и Китай сътвори рамка за ползотворно съдействие във всички сфери, както и че страната ни поддържа и взе участие в другите формати на Инициативата за съдействие сред азиатската страна и страните от Централна и Източна Европа.

Той обърна внимание на поддържания от Министерството на районното развиване и благоустройството разговор с китайската страна и напомни за подписаното през 2016 година Споразумение за съдействие с Министерството на жилищата и развиването на градските и селските региони. Министърът изясни, че по този начин са основани условия за подсилване и разширение на двустранните връзки в региона на строителството и архитектурата и е основана причина за определяне на трайно партньорство и усилване на икономическите връзки. В продължение на открития разговор, и в границите на самодейността 16+1, която България преглежда като спомагателна опция за разширение на връзките с Китай, са извършени редица срещи сред представители на Министерство на регионалното развитие и евентуални китайски вложители, резултат от които са подписаните през днешния ден съглашения.

Целта им е продължение на разговора и намиране на оптималните модели за осъществяване на инфраструктурни планове у нас - без държавни гаранции, при отчитане ползите на двете страни и отговорностите на България като държава-член на Европейски Съюз и в сходство с настоящата нормативна рамка.

За осъществяване на всяко от Рамковите съглашения двете страни ще приготвят План за деяние с съответни последващи стъпки. След подписването им следва да се създаде механизъм за реализация на плановете, който ще бъде в сходство с националното законодателство и положителните европейски практики.

Приветстваме китайските вложения в България, защото все още размерът им не дава отговор на капацитета на икономическите ни връзки. Радваме се, че ползата Ви към България е сериозен. Това е явен знак, че виждате благоприятни условия за напредък и развиване у нас.

Инвестициите на китайските компании биха били плюс за стопанската система ни, защото те са на ярко, новаторски, обезпечават работни места и са обществено виновни, сподели още министър Николай Нанков.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР