Рамафоса в Южна Африка помилва предшественика си Зума, други нарушители

...
Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума беше освободен от
Коментари Харесай

Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума беше освободен от затвора поради опрощаване на ненасилствени нарушители, одобрено от президента Сирил Рамафоса, каза министърът на правосъдието Роналд Ламола.

При последния обрат, произтичащ от присъда за неуважение към съда, на Зума беше наредено да се яви обратно в затвора, пристигайки в 6 сутринта (04:00 GMT) в заведение за задържане в източния град Есткорт, казаха от затворническата служба.

Там той беше „приет в системата“ – само за да бъде освободен след малко повече от час, под „процес на опрощаване“, за да се облекчи пренаселеността в затвора, според националния комисар на поправителните служби Макготи Тобакгале.< /p>

„При приемането му в системата той беше подложен на административни процедури... След това беше освободен“, каза Тобакгале на пресконференция в Претория.

81-годишният Зума беше осъден на 15 месеца през юни 2021 г., след като отказа да даде показания пред комисия, разследваща финансова корупция и кумове под неговото президентство.

Той започна да излежава мандата си през юли 2021 г., предизвиквайки протести, които прераснаха в безредици и грабежи, оставили повече от 350 жертви при най-тежкото насилие, сполетяло Южна Африка от идването на демокрацията.

Но само след два месеца той беше освободен по медицински причини за неразкрито състояние.

Миналия ноември апелативен съд установи, че освобождаването е незаконно и нареди на Зума да се върне в изправителния център Есткорт в провинция Квазулу-Натал.

Затворническата служба на Южна Африка, която е разрешила условното освобождаване на Зума, обжалва решението, но молбата беше отхвърлена от Конституционния съд миналия месец.

Тобакгале каза, че на бившия президент е било наредено да се върне в затвора в петък в съответствие с решението.

Мзване Мани, говорител на фондацията на Зума, каза, че бившият президент е „у дома“ и се консултира с юридическия си екип.

Ламола, министърът на правосъдието, каза, че „упражнението за проучване на специална ремисия“ е започнало през април и повече от 24 000 затворници, около две трети от които в момента са под поправителен надзор и предсрочно освобождаване, ще бъдат освободени в рамките на процеса.

Ходът „ще облекчи пренаселеността“, която „представлява пряка заплаха за здравето, сигурността и управлението на затворниците и може да доведе до нарастване на гангстеризма“, каза Ламола.

„Монументална обида“

Демократичният алианс (DA), водещата опозиционна партия в Южна Африка, заяви, че ще търси съдебни действия, като добави, че освобождаването на Зума е „монументална обида за всеки южноафриканец“.

„Това решение няма нищо общо (с) пренаселеността и има всичко общо с предотвратяването на Зума да бъде изправен пред отговорност за действията си“, каза Глинис Брейтенбах, министър на правосъдието в сянка на прокуратурата. „Прецедентът е ясно създаден. Ако сте високопоставен член на ANC, никога няма да бъдете подведени под отговорност за вашите престъпления.

Зума е високопоставен член на управляващия Африкански национален конгрес (АНК), който е на власт от края на управлението на бялото малцинство през 1994 г. Той беше президент от 2009 г. до 2018 г., преди да бъде изгонен поради обвинения в корупция.

Но като един от намаляващото поколение борци на АНК срещу апартейда, той остава много популярен сред много обикновени членове.

Преди изборите догодина социологическите проучвания сочат, че гласовете за ANC може да паднат под 50 процента, разтърсени от недоволството срещу корупцията, прекъсванията на електрозахранването и утвърдената безработица.

Освен присъдата си за неуважение към съда през 2021 г., Зума е изправен пред отделни обвинения за корупция в скандал за доставка на оръжие от края на 90-те години, когато той беше вицепрезидент.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР