Ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) е решило да сменят

...
Ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) е решило да сменят
Коментари Харесай

За рокади във ВМЗ-Сопот съобщи вицепремиерът Корнелия Нинова

Ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) е решило да сменят борда на ВМЗ-Сопот. Това разгласи вицепремиерът и министър на индустрията Корнелия Нинова на брифинг.

Целта ни е да оздравим държавната собственост и да потвърдим, че " държавна благосъстоятелност “ не е неприятна дума – в противен случай. Поставихме пред управленията на държавните предприятия тези условия и тези, които не устоят на тези условия, ще се разделяме с тях, аргументира се тя.

По думите ѝ, предприятието приключва 2021 година с над 3 млн. и 107 хиляди лв. облага.  " Но този ръб, който ръководи в този момент, за първото тримесечие на 2022 година, осъществя загуба в размер на 1 млн. ", уточни Нинова и изясни, че именно влошеното финансово положение е повода за рокадите.

Втората причина е, че Министерският съвет взе решение държавните сдружения да приведат дивидента си в размер 100% в бюджета за 2021 година до 30 април 2022 година " Въпреки многократните писма от ръководствот на ДКК, изпратени до ВМЗ-Сопот, управлението отхвърля да заплати държавния дял до този миг ", уточни тя и добави, че имат писмения им отговор за този отвод.

Нинова уточни като трета причина, че няма да разрешат държавни сдружения да се разпродават.  " Ръководството на ВМЗ-Сопот зад тила на принципала на ДКК и моя, като министър и принципал, афишира продажба на обособени елементи, представляващи благосъстоятелност на  ВМЗ. Научаваме инцидентно за тази продажба ", съобщи Нинова и посочи, че са взели ограничения незабавно и продажбата е спряна. Тя даде и образец: " Почивна база " Чевира ", хотел в Сопот, здания, намиращи в Индустриална зона " Гара Калояново ".

Тя разгласи и новият състав на борда на управлението на предприятието: Доскорошният регионален шеф на Софийска област - Иван Василев Иванов, който беше освободен преди няколко дни от поста.

В управлението влизат още Камен Николов Шаралиев, който работи във ВМЗ-Сопот като шеф на индустриалното съоръжение, инженер по електроника и автоматика.

" Ще потвърдим, че държавните предприятия могат да се ръководят професионално, умело и печелившо ", даде обещание Нинова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР