Ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) е решило бордът на

...
Ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) е решило бордът на
Коментари Харесай

Без грам свян РМД-приватизаторката Нинова смени ръководството на ВМЗ-Сопот с мотив, че "държавна собственост" не била лоша дума

Ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) е решило бордът на шефовете на ВМЗ-Сопот да бъде заменен. Това разгласи вицепремиерът и министър на промишлеността Корнелия Нинова на брифинг.

" Целта ни е да оздравим държавната благосъстоятелност и да потвърдим, че " държавна благосъстоятелност " не е неприятна дума – в противен случай. Поставихме пред управленията на държавните предприятия тези условия и тези, които не устоят на тези условия, ще се разделяме с тях ", сподели без капчица срам тогавашната скандална приватизаторка посредством РМД на външнотърговското сдружение " Техноимпекс ".

 Корнелия Нинова Корнелия Нинова Източник: Zonanews
Нинова уточни, че през предходната година военната компания е записала облага от 3,107 милиона лв., само че не по този метод стоели нещата през тази. " Този ръб, който ръководи в този момент, за първото тримесечие на 2022 година, осъществя загуба в размер на 1,640 млн. ", сподели Нинова и изясни, че точно влошеното финансово положение на предприятието е главната причина за промяната на управлението.

Втората причина за промяната, която Нинова посочи бе, че Министерският съвет е взел решение държавните сдружения да приведат дивидента си в размер 100% в бюджета за 2021 година до 30 април 2022 година " Въпреки многократните писма, които са изпратени до ВМЗ-Сопот, управлението отхвърля да заплати държавния дял до този миг ", уточни Нинова.

Това е поредна демонстрация на стряскаща безочливост от страна на госпожа Техноимпекс. Приватизаторският нагон на Нинова преди 23 години я тласка да прави същото, което през днешния ден приписва като виновност на другите. За какво става дума? Когато през 1999 година Нинова и компания приватизират посредством РМД сдружение 67 % от капитала на ВТД " Техноимпекс ", тя също не разрешава страната да си прибере дивидента. Какви са документалните обстоятелства? Със Заповед № РД-18-355 от 27.05.1999 година тогавашният министър на търговията и туризма Валентин Василев разпорежда на представителя на страната в Съвета на шефовете на към този момент приватизираното сдружение " Техноимпекс " Ирина Георгиева да гласоподава " За " по т. 2 от дневния ред /за разпределянето на облагата на сдружението за 1998 г./ като страната би трябвало да получи 30 % дял от тази облага.

Социалната през днешния ден приятелка Корнелия Нинова тогава е новопокръстен капиталист, безпартиен седесар и не дава нищо от държавната баница, до която се е докопала толкоз ненадейно и за самата нея. На същото съвещание на Съвета на шефовете Корнелия Нинова като представител и главен акционер на РМД-то, което пък от своя страна е главен акционер във ВТД " Техноимпекс ", е решила, че даже законният дял на страната в размер на 6 476 721 неденоминирани лв. няма да й бъде изплатен.

 През 1999 година Корнелия Нинова лишава страната от полагащия й се дял като съакционер в прясно приватизираното от РМД ВТД Техноимпекс През 1999 година Корнелия Нинова лишава страната от полагащия й се дял като съакционер в прясно приватизираното от РМД ВТД Техноимпекс Източник: Zonanews  През 1999 година Корнелия Нинова лишава страната от полагащия й се дял като съакционер в прясно приватизираното от РМД ВТД Техноимпекс През 1999 година Корнелия Нинова лишава страната от полагащия й се дял като съакционер в прясно приватизираното от РМД ВТД Техноимпекс Източник: Zonanews
И както се вижда от документите, тази сума отива за прелицензиране на към този момент приватизираното сдружение от новоизлюпената приватизаторка. Други над 6 млн. неденоминирани лв. отиват за хонорари – нейното като изпълнителен шеф и член на СД и на другите двама членове на СД.

 През 1999 година Корнелия Нинова лишава страната от полагащия й се дял като съакционер в прясно приватизираното от РМД ВТД Техноимпекс През 1999 година Корнелия Нинова лишава страната от полагащия й се дял като съакционер в прясно приватизираното от РМД ВТД Техноимпекс Източник: Zonanews
Според нея има и трета причина за осбобождаването на борда, а точно, че нямало да разреши държавни сдружения да се разпродават. " Ръководството на ВМЗ-Сопот зад тила ми и зад тила на ДКК, афишира продажба на обособени елементи, представляващи благосъстоятелност на ВМЗ. Научаваме инцидентно за тази продажба ", сподели Нинова на днешния брифинг.

Нинова уточни, че незабавно са взели ограничения и продажбата била спряна. Тя уточни, че ставало дума за почивна база " Чивира " край Старосел, хотел в Сопот, здания, намиращи в Индустриална зона гара Калояново ". Въпросните три обекта обаче бяха утвърдени за продажба с решение на Народното събрание през 2019 година, а актуалният министър на стопанската система тогава бе депутат и би трябвало да знае това.

По думите на министъра на стопанската система и промишлеността новите шефове на ВМЗ били " експерти " и " честни хора ". Става дума за Иван Василев Иванов, който до преди няколко дни бе регионален шеф на София област, Мариан Кънчев Йовчев и Камен Николов Шаралиев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР