Ръководството на БНБ обяви, че от 1 юли 2018 година

...
Ръководството на БНБ обяви, че от 1 юли 2018 година
Коментари Харесай

Ще разклати ли индексът СОФИБОР лихвите по заемите

Ръководството на Българска народна банка разгласи, че от 1 юли 2018 година централната банка няма да пресмята и разгласява справочния показател „ СОФИБОР “. Вариантите са или той да отпадне напълно от модела за образуването на лихвите по левовите заеми в България, или да се поддържа от лицензиран админ от Европейски Съюз.

Решението се взема по отношение на използването на условията на Регламент (ЕС) 2016/1011 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на показатели, употребявани като бенчмаркове за задачите на финансови принадлежности и финансови контракти или за премерване на резултатите на капиталови фондове.

В момента СОФИБОР е главният пазарен показател, използван при ценообразуване на ипотечните заеми в лв.. Когато човек подписва контракт за заем, е обикновено да види текст със следния смисъл: „ при положение, че пазарният показател престане да съществува, ще бъде сменен от различен, който оптимално се приближава до този, при който е подписан договорът “. На тази база упованието е СОФИБОР да бъде сменен с подобен и това да не повлияе на цените на заемите за потребителите, както по остарели, по този начин и по нови заеми.

Въпреки това нарастват опасенията, че краят на СОФИБОР може да повлияе на ипотечния пазар тъкмо в средата на лятото. Председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова разяснява, че евентуално след 1 юли няма да има смяна в метода, по който се пресмятат и са контрактувани лихвите по заемите в лв. на българските жители и компании. Въпреки това ние сме длъжни да имаме текстове в закона, които да плануват разнообразни разновидности ", изясни Менда Стоянова. В Народното събрание е импортиран законопроект за промени в Закона за кредитните институции (ЗКИ), които са ориентирани към лихвените показатели, или по този начин наречените " бенчмаркове ".

Новите ремонти в закона, които се оферират, съставляват транспониране на един текст на правилник на Европейския съюз, който съществува и който се ползва директно във всяка една страна. Хората не четат регламенти и с цел да е ясно, с цел да има бистрота, ние предлагаме в Закона за кредитните институции и в още два закона, които са свързани, да бъде транспониран този текст, който споделя, че когато един от показателите, които служат за установяване на разнообразни лихвени проценти или други такси на банката, не се поддържа, той би трябвало да бъде сменен с нещо друго и това се случва по проект, който всяка една банка би трябвало да изготви и да показа на Централната банка и надлежно Българска народна банка да утвърди ", посочи Менда Стоянова.

Според нея законът е написан в интерес на потребителите. Кредитните институции да не могат да си изготвят по-висок от настоящия показател и да вдигнат лихвите, в противен случай даже е допустимо банките да смъкват още лихвите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР