Ръководството на Българската академия на науките изцяло подкрепя позицията на

...
Ръководството на Българската академия на науките изцяло подкрепя позицията на
Коментари Харесай

БАН подкрепя протеста на Съвета на ректорите заради неизпълнените ангажименти на държавата

Ръководството на Българската академия на науките напълно поддържа позицията на висшите учебни заведения, изразена в оповестеното отворено писмо до държавните институции от 14 май 2024 година, се споделя в мнение на Българска академия на науките по отношение на писмото на Съвета на ректорите.

Неизпълнението на поетите от страната отговорности по отношение на повишение на приходите на преподавателите и учените и неспазването на Закона за висше обучение е неприемлив акт, декларират от Българска академия на науките.

Продължават диалозите за нарастване на заплатите в университетите
И още: " Приетите промени в ЗВО, осигуряващи предсказуемо и гладко повишаване на заплащането на висококвалифицирания труд на хората в областта на висшето обучение и науката, са резултат от взаимните старания на цялата академична общественост и профсъюзите и бяха подкрепени с схващане от Министерството на образованието и науката и в Комисията по образованието и науката в Народното събрание.

Високото качество на висшето обучение и научните проучвания в България би трябвало да са национални цели и съществена част от националната ни сигурност, което постанова подготовката и квалификацията на високо образовани преподаватели и специалисти във всички области на науката и познанието ".

От Академията акцентират още, че: " Изграждането на фрагменти е дълъг развой, който изисква спазването на съответни задължения от държавните институции, гарантиращи резистентност и конкурентоспособност ".

" Образованието и науката са главните фактори за просперитета на всяка нация и би трябвало да залегнат в дълготрайната тактика на политическата класа с ясни отговорности, които да бъдат спазвани ", допълват от Българска академия на науките.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР