Ръководството на Агенция Митници очаква тази година да събере с

...
Ръководството на Агенция Митници очаква тази година да събере с
Коментари Харесай

Агенция Митници прогнозира срив на приходите с над 1.4 млрд. лв. тази година

Ръководството на Агенция " Митници " чака тази година да събере с над 1.4 милиарда лева по-малко доходи спрямо миналата година и с към 700 млн. лева по-малко спрямо обновената бюджетна прогноза на Министерството на финансите. Това се разбра при чуването на шефа ѝ Павел Геренски в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

 

Определи тази прогноза като консервативна, т.е. оптимално отрицателна, която е направена такава поради загрижеността на управлението на организацията.


В началото на февруари ведомството регистрира рекорден размер доходи за изтеклата година от 13.3 милиарда лева Като рекорден бе избран и резултатът за миналата година - от над 10 милиарда лева Най-значителен тогава бе таман приходът от Данък добавена стойност от импорт.

 

От отговорите на въпросите се разбра, че спадът е по отношение на високите доходи от 2022 година, когато записаните в бюджета стойности, бяха преизпълнени.


Тези калкулации са направени по отношение на обновената прогноза на Министерството на финансите, която е заложена във импортирания в края на април план на бюджет за 2023 година

 

" Мисля, че това в историята на митниците не се е случвало ", разяснява депутатът от " Продължаваме промяната-Демократична България " Асен Василев, който е и някогашен министър на финансите. Той изрази подозрение, че има неточност в прогнозите, защото макрорамката е изчислявана при 82 междинна цена на петрола, вид брент, а приходите - при 52 $ за барел за съветския нефт, какъвто внася България.

 

През последните месеци осъществяването на приходите се е влошило, изясни още шефът на организацията.

 

Посочи, че поради глобите против Русия има от една страна понижен импорт на недопечен нефт, само че и срив в цената му. В допълнение износът на петролни артикули от България за Украйна е намалял, което също лимитира приходите.

 

От чуването се разбра още, че " Лукойл България " възнамерява импорт на нефт от Казахстан. Суровината там е по-скъпа от съветската, а също и от тази в Персийския залив, тъй че се чака това да докара до възстановяване на приходите от Данък добавена стойност от импорт.

 

" Очакванията за компенсиране на отрицателната наклонност в резултат на импорт на казахстански нефт естествено са в бъдещето. Предстои да се направи разбор и бихме желали да забележим първите доставки и дали ще съумеят да дават документите, които сме изискали ", уточни шефът на организацията.

 

Той подсети, че главен източник на доходи в бюджета за тези от Данък добавена стойност и данък до момента в който митата са с нетолкова огромен принос, още повече, че две трети от тях отиват в общоевропейския бюджет. Всяка година митата понижават като ставки и надлежно като обща сума. При акциза множеството ставки са характерни и не се въздействат от заявената стойност, а са значими размерите, изясни Геренски. Отбеляза като наклонност от предходната година да се усилват импортираните физически размери.

 

За приходите от акциза върху цигарите той уточни, че от наблюденията му през последните 10 година, когато се планува смяна в облагането или регламента стартира " извънредно съществено презапасяване " от стана на производителите, което води до икономии за тях и надлежно по-ниски доходи за бюджета. Но уточни, че като цяло наклонността е на изсветляване на пазара. Обяви обаче, че ведомството предлага по-сериозно облагане на различните на обичайните цигари артикули, които пушачите употребяват, в това число никотинови лепенки. Геренски бе назначен на поста през предишното лято. Той е дълготраен чиновник на ведомството, а преди този момент бе зам.-директор.

 

Инфо: Дневник

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР