Ръководствата за грижа за котки ще ви помогнат да разберете

...
Ръководствата за грижа за котки ще ви помогнат да разберете
Коментари Харесай

Внимание! Никога не прави това с котката си

Ръководствата за грижа за котки ще ви оказват помощ да разберете по какъв начин да отглеждате писана, по какъв начин да храните котката и какво обичат котките. Но дано разгледаме различен въпрос - какво в никакъв случай не би трябвало да се прави с котка?

Не давайте човешка храна на котката

Дайте каквото е останало на животните – звучи добре, само че работи единствено в случай че купувате прекомерно доста сурово месо. Остатъците от храна, които готвим, не са подобаващи за котка - съдържат подправки, които са нездравословни за животното, защото имат прекалено много сол.

В човешката храна пропорциите на протеини, мазнини и въглехидрати се разграничават от тези, подобаващи за котки. Освен това някои от храните, които ядем, са отровни за котките, в това число грозде, шоколад и лук.

Не давайте прясно мляко на котката

Пиенето на мляко е нездравословно за вашата котка по доста аргументи.

Котенцата се хранят с майчиното мляко в продължение на няколко седмици. В тялото на малко коте се създава лактаза - ензим, виновен за разграждането на лактозата (млечната захар) до глюкоза и галактоза. Това разрешава млечната захар да се всмуква. Котешкото мляко обаче има доста по-ниско наличие на лактоза от кравето (поради което котенцата не би трябвало да се хранят с краве мляко – то предизвиква доста рискова диария при бебетата).

След отблъскване на котенца и прехвърлянето им на месна храна, производството на лактаза стопира. След това котката губи способността си да смила лактозата. Млечната захар се задържа в червата и ферментира, което способства за проблеми с храносмилането. Естествено, има котки, които усвояват лактозата по-добре (например, те са привикнали да пият мляко). Те обаче също не би трябвало да го пият.

Лактозата е ненужна захар за котките и постоянният й банкет може да докара до диабет, затлъстяване или бъбречно заболяване.

Освен лактозата, главният млечен протеин, казеинът (който също се съдържа в млечните артикули без лактоза! ), също е нездравословен за котките. При разграждането му се отделят субстанции, които са токсични за черния дроб на котката. Освен това може да бъде мощен алерген, да утежни усвояването на питателните субстанции от храната в червата и да способства за развиването на камъни в жлъчката.

Не хранете котката единствено по 1 път дневно

 Внимание! Никога не прави това с котката си

Големите котки като лъвовете ловуват огромни животни и изяждат до няколко кг месо едновременно. Понякога една порция храна им е задоволителна за няколко дни. Домашните котки обаче се хранят доста по-различно. Тези, които живеят в дивата природа, ловуват доста пъти дневно (до 20). Не са единствено гризачи и птици. Понякога такава храна става насекомо или дребен гущер.

Поради това тялото на котката е приспособено да яде доста пъти дневно на дребни порции.

За страдание, оставянето на храна в непрекъснат достъп на котка също не е най-хубавото решение. Просто се пробвайте да разделите дневната диета на вашата котка на допустимо най-вече дребни порции.

По този метод ще избегнете доста здравословни проблеми, вариращи от краткосрочни (повръщане от непотребна храна) до дълготрайни (затлъстяване).

Не поставяйте каишка със звънец на котката

По принцип е по-добре да не слагате нашийник на котка.

Предмет, който непрекъснато звъни покрай главата, може да раздразни котката и с течение на времето даже да докара до увреждане на слуха. Не забравяйте, че котката чува доста по-добре от нас!

Не оставяйте котката на терасата или беззащитен прозорец

Котката пада на лапите си при скачане - по този начин я е основала природата, само че не е планувала небостъргачи и други достижения на цивилизацията. Котка, която падне от прозорец или балкон, може да почине на място, да се нарани трайно или най-малкото да си счупи костите... Не си коства да я излагаме на заплаха - и ние не можем да предвидим по кое време лети птица или насекомо, от което вашият домакински любим инстинктивно ще скочи. Следователно балконът, до който котката има достъп, би трябвало да бъде затрупан с мрежа, както прозорците.

Прозорците с панти също би трябвало да бъдат обезопасени - котка, която се пробва да излезе през подобен прозорец, може да се забие в пролуката. Може да се случи котка да почине по този метод, заклещена в отвор на прозорец, когато стопаните не са били у дома... Други са получили " единствено " фрактури на ребра и оток от мощен напън.

 Внимание! Никога не прави това с котката си

Не бръснете котката си

Лятото е времето, когато някои притежатели на дългокосмести котки вземат решение да " охладят " домашния си любим, като го оголят от косми. Това е неточност! Котешката четина извършва функционалността на терморегулатор както през зимата, по този начин и през лятото. Вълната защищава деликатната котешка кожа от директна слънчева светлина. Бръсненето също може да стресира животното.

Понякога други животни не разпознават променения котешки другар по този метод и демонстрират нападателно държание към него.

Искате да улесните живота на вашата котка в горещините? Купете охлаждаща постеля, дайте вода, включете лек вентилатор, срешете мъртвия подкосъм.

Не оставяйте домашна котка сама на открито

За страдание, светът на градовете е цялостен с рискове, като оживени улици, враждебни хора към котки (директно принуждение, отровна храна, примки и други капани). Котката може също да стане жертва на по-голямо животно или да влезе в борби с други котки. Котка, която не е улична - живее в къща, има собственик - не би трябвало да излиза сама.

Вместо това й осигурете стимулираща среда вкъщи: многообразие от играчки за котки, лавици, на които да скача и да гледа. Котката може да излезе и на балкон с мрежа, в особено построено за задачата заграждение или в добре охранявана градина.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР