Ръководителят на ядрения надзор на ООН се опита да успокои

...
Ръководителят на ядрения надзор на ООН се опита да успокои
Коментари Харесай

Гроси успокои жителите на Фукушима във връзка с изпускането на вода

Ръководителят на нуклеарния контрол на Организация на обединените нации се опита да успокои локалните поданици и представители, че плануваното изпускане на пречистени отпадъчни води от атомната електроцентрала " Фукушима " е безвредно.


Планираното дълготрайно изхвърляне на насъбраните води от разрушеното нуклеарно оборудване е утвърдено от Международната организация за атомна сила (МААЕ) като отговарящо на международните стандарти, заяви Агенция Франс Прес.

Нейният началник Рафаел Гроси призна на среща в Иваки, префектура Фукушима, че към момента има опасения.

" Всички тези комплицирани графики и статистически данни са едно, само че действителността, действителността на хората, действителността на стопанската система, действителността на публичните настроения и усещания може да са разнообразни ", сподели той на среща с поданици и публични лица.

Около 1,33 млн. куб. м. подпочвена, дъждовна и употребена за изстудяване вода са се натрупали на площадката на АЕЦ " Фукушима ", която се извежда от употреба, откакто няколко реактора се разтопиха след цунамито през 2011 година, което нанесе съществени вреди на централата.

Операторът на централата TEPCO преработва водата посредством своята система за обработка ALPS, с цел да в профил съвсем всички радиоактивни детайли като се изключи тритий, и възнамерява да я разреди, преди да стартира да я изхвърли в океана в продължение на няколко десетилетия.

Очаква се изпускането да стартира това лято, само че против него се опълчват някои съседи от района: Пекин осъжда проекта, както и някои поданици на Фукушима, изключително рибарските общности, които се притесняват, че клиентите ще се оттеглен от техния улов.

Гроси съобщи, че МААЕ не е взела участие в процеса, с цел да " прикрие... нещо, което е неприятно ".


" Когато става въпрос за тази активност тук, това, което се случва, не е някакво изключение, някакъв чудноват проект, който е създаден единствено с цел да бъде прибавен тук и да ви бъде продаден ", сподели той.

" Това е, както е удостоверено от МААЕ, общата процедура, която е съгласувана и се съблюдава на доста, доста места, по целия свят. "

Няма избор

Въпреки това измежду някои поданици се усеща яд поради възможните вреди върху репутацията след оповестението на решението.

Тецу Нозаки, ръководител на Федерацията на рибарските кооперативи в префектура Фукушима, твърди, че японското държавно управление показва неправилно локалните настроения, които, съгласно него, остават мощно срещу проекта.

" На нас, операторите в риболова, не ни остава нищо друго, с изключение на да реагираме прочувствено и да втвърдим отношението си ", сподели той пред Гроси.

" Умолявам ви да осъзнаете... че този план за изпускане на модифицираната в ALPS напредва макар нашето опълчване. "


Гроси съобщи, че не разполага с " магическа пръчка ", която може да успокои опасенията, само че уточни, че МААЕ ще сътвори непрекъснато бюро, което ще ревизира изпускането в продължение на десетилетия.

" Ще останем тук с вас през идващите десетилетия, до момента в който и последната капка от водата, която се е натрупала към реактора, не бъде изхвърлена безвредно ", сподели той.

Във вторник МААЕ съобщи в окончателния си отчет, че изпускането ще има " нищожно " влияние върху околната среда - умозаключение, което Южна Корея съобщи, че почита.

Китай не беше толкоз отстъпчив, а представителят на външното му министерство предизвести през днешния ден, че " отчетът не може да потвърди легитимността на японския проект за изхвърляне в океана ".

" Докладът на МААЕ не заглуши мощните апели за опълчване на океанския дъмпинг, идващи от и отвън Япония ", съобщи представителят Уанг Уенбин.

Предвидено е през днешния ден Гроси да посети и централата във Фукушима, а след визитата си в Япония да се отбие в прилежащите страни от района, в това число Южна Корея. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР