Ръководителят на Върховния комисариат на ООН по правата на човека

...
Ръководителят на Върховния комисариат на ООН по правата на човека
Коментари Харесай

ООН, ЕС и Русия поискаха незабавно освобождаване на президента на Нигер

Ръководителят на Върховния комисариат на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк прикани за " незабавното и абсолютно освобождение " на президента на Нигер Мохамед Базум , съобщи Франс прес.

" Шокиран и тъжен съм от опита за завладяване на военната власт в Нигер и го съдя най-категорично. Трябва да бъдат положени всички старания за възобновяване на конституционния ред и правовата страна ", споделя той в изказване, изпратено на медиите.

" Президентът Мохамед Базум би трябвало да бъде освободен неотложно и без предварителни условия и сигурността му би трябвало да бъде обезпечена. Членовете на неговото държавно управление и техни близки, арестувани случайно, също би трябвало да бъдат освободени неотложно и без предварителни условия ", добави Тюрк. Той прикани всички страни в спора " да се въздържат от всякакво принуждение и да зачитат правата и свободите на всички ".
 Мохамед Базум Мохамед БазумБГНЕС
" В интерес на целия народ на Нигер е значимите демократични достижения, реализирани през последните години, да бъдат предпазени и непокътнати ", акцентира представителят на Организация на обединените нации.

Брюксел също изиска незабавното освобождение на арестувания в Ниамей президент Базум. " Европейският съюз желае незабавното освобождение на президента Базум, на фамилията и на антуража му ", акцентира говорителката на европейската дипломатическа работа Набила Масрали. Тя съобщи, че 27-те страни членки са подготвени да вземат участие в напъните за " намиране на спокойно решение на този опит за държавен прелом ".

И Руската дипломация прикани за " градивен и кротичък разговор " в Нигер, и изрази вяра за " бързо освобождение " на президента на африканската страна Мохамед Базум.

" Очакваме бързото освобождение на президента Базум ", съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова. Тя прикани двете страни " да се въздържат от приложимост на мощ и да решат всички противоречиви въпроси посредством кротичък и градивен разговор ".

" Надяваме се на бързо разрешаване на тази вътрешнополитическа рецесия ", акцентира тя.

Египет следи с огромно безпокойствие развиването на обстановката в Нигер и акцентира, че е заинтригуван " от запазването на сигурността и стабилността на братската република, както и от запазването на конституционния строй и демократичната система в страната ", се споделя в изказването на външното министерство, представено от ТАСС.

Бунтовниците в Нигер не разрешиха активността на политическите партии. Забраната ще бъде в действие до второ разпореждане, съобщи по националната телевизия техният водач полковник Амаду Абдраман.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР