Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел съобщии,

...
Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел съобщии,
Коментари Харесай

Косово и Сърбия постигнаха споразумение за нормализиране на отношенията, но не го подписаха

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел съобщии, че е реализирано съглашение за използване на подкрепеното от Европейски Съюз съглашение за нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово. То обаче не бе подписано.

Косово и Сърбия бяха в положение на война през 1998-1999 година, а Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, която Белград към момента не признава.

Късно вечерта на късно на 18 март приключи срещата на Борел със сръбския президент Александър Вучич и косовския министър председател Албин Курти, която се организира в Охрид. Преговорите продължиха към 12 часа, Борел съобщи, че осъществяването на уговорките от двете страни е авансово изискване за интеграцията им в Европейски Съюз.

" Това, което страните одобриха: съглашението и неговото осъществяване посредством анекса ще станат неразделна част от техните пътища в Европейския съюз ", сподели Борел.

Вучич удостовери, че е реализирано съглашение за използването на подкрепеното от Европейски Съюз съглашение, като добави, че той и Курти са имали " порядъчен диалог " макар многото различия по време на срещата им в Охрид.

" На Косово му липсваше еластичност във връзка с същността (на споразумението), до момента в който Сърбия авансово съобщи правилото си да не подписва, макар че е подготвена да извършва ", сподели Борел. Той добави, че и двете страни ще извлекат забележителна изгода от това съглашение, тъй като разговорът не е единствено поради Косово и Сърбия... " Става дума за стабилността, сигурността и просперитета на целия район ", сподели Борел.

Той означи, че Косово се е съгласило неотложно да стартира да ползва стъпки за усилване на самоуправлението на общините със сръбско болшинство в Косово.

" Косово се съгласи да стартира неотложно - и когато споделям неотложно, имам поради неотложно - договаряния с удобства от Европейския съюз разговор за определяне на характерна договореност и гаранции за обезпечаване на уместно равнище на самоуправление за сръбските общини в Косово ", сподели той

В навечерието на срещата напрежението беше огромно, защото в Украйна има война, а опасенията, че Русия, обичаен съдружник на Белград, може да се опита да провокира неустойчивост на нестабилните Балкани, нарастват.

Вучич и Курти първо организираха обособени срещи с Борел, преди да стартират тристранна среща, която завърши късно вечерта.

Косово е някогашна сръбска провинция с преобладаващо етническо албанско население. Въпреки че Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, Сърбия към момента претендира за него като за своя територия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР