Ръководителят на украинския Енергоатом (дружество, което управлява четирите АЕЦ-а в

...
Ръководителят на украинския Енергоатом (дружество, което управлява четирите АЕЦ-а в
Коментари Харесай

Енергоатом: Руските военни, превзели Чернобилската АЕЦ, вече са развили лъчева болест

Ръководителят на украинския Енергоатом (дружество, което ръководи четирите АЕЦ-а в Украйна) - Пьотър Котин, посети един от секторите на " Червената гора " в Чернобилската зона, където съветските войски са копали дълги окопи по време на окупацията на централата след нашествието на 24 февруари.

Най-вероятно бойците, престояли доста време в отровената от радиация околна среда, към този момент страдат от лъчева болест.

На мястото, където руснаците са копали, са регистрирани извънредно високи равнища на радиационния декор.

„ Показателят за външно облъчване (гама фон) на местата на премерване беше 3,2 - 4 μSv/h, което е 10-15 пъти по-високо от нормата.

Един от индикаторите, които образуват вътрешното облъчване, получено от руснаците, е 90 Sr, което е 160 пъти повече от нормата.

Друг фактор за вътрешно облъчване е Алфа замърсяването, което се образува вследствие на разпръснато нуклеарно гориво. Това замърсяване е на към 40-80 сантиметра в почвата, а бойците копали доста по-надолу за окопи.

Алфа замърсяването е в пъти по-опасно от гама и бета излъчване, когато попадне в тялотго.

Експертът предизвести, че всички, взели участие във военните дейности в " Червената гора ", престояли над 30 дни на високи радиационни равнища, би трябвало да чакат лъчева болест н разнообразни равнища на интезитет.

Преди седмица английски медии оповестиха, че съветски боец, взел участие във военните дейности, е умрял от облъчването.

Военнослужещият е бил част от военните, завладяли електроцентралата в първите дни на войната. Около централата има 4 000-километрова зона, неразрешена за влизане, поради високите радиационни равнища.

Момчетата са изкопали окопи в радиоактивната тиня, а до момента в който са минавали оттова, камионите им са оставили големи облаци радиоактивен прахуляк, оповестява The Telegraph. По време на дейностите си никой от тях не е носил нужната екипировка за отбрана от радиацията./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР