Ръководителят на централната банка на Украйна обяви, че се оттегля

...
Ръководителят на централната банка на Украйна обяви, че се оттегля
Коментари Харесай

Ръководителят на централната банка на Украйна подаде оставка

Ръководителят на централната банка на Украйна разгласи, че се отдръпва от поста си по здравословни аргументи, повече от седем месеца след съветското навлизане в страната.

" Подадох писмото си за оставка и помолих президента на Украйна да я одобри ", съобщи шефът на Националната банка на Украйна Кирил Шевченко в изказване на страницата си във Фейсбук.

49-годишният Шевченко съобщи, че сложното решение да се отдръпна се дължи на здравословни проблеми, които към този момент не могат да бъдат подценявани.

Всяка смяна отпред на централната банка се следи от близко от западните съдружници на Украйна, чиято финансова поддръжка беше основна за поддържането на стопанската система на страната още преди войната.

Назначен през 2020 година, откакто предшественикът му подаде оставка, базирайки се на политически напън, Шевченко и централната банка бяха основни участници в напъните за обезпечаване на финансовата и икономическата непоклатимост на страната след съветската инвазия през февруари. Централната банка наложи контролни ограничения, с цел да избегне приключването на капитали, поддържа локалната валута и оказа помощ за задържане на инфлацията. Независимо от това, съгласно последната прогноза на Световната банка, оповестена през днешния ден, икономическата продукция на страната се чака да се свие с 35% през тази година заради войната.

" Войната беше мъчно тестване за нашия екип и персонално за мен ", сподели Шевченко. „ Заедно с ръководителите на банката успяхме да запазим банковата система оперативна по време на войната, като осигурихме на украинците достъп до финансови услуги и гарантирахме финансова непоклатимост макар най-трудните условия ", добави Шевченко.

Украинският парламент може да стартира да преглежда настояването му за оставка тази седмица, сподели един от депутатите. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР