Ръководителят на службата за помощ на ООН Мартин Грифитс заяви,

...
Ръководителят на службата за помощ на ООН Мартин Грифитс заяви,
Коментари Харесай

ООН оказва натиск върху воюващите генерали в Судан

Ръководителят на службата за помощ на Организация на обединените нации Мартин Грифитс съобщи, че се надява до два-три дни да организира персонални срещи с враждуващите страни в Судан, с цел да получи гаранции от тяхна страна, че конвоите с помощи ще могат да доставят помощи. Срещата може да се състои в столицата Хартум или на друго място, сподели Грифитс в телефонно изявление за организация „ Ройтерс “ от Джеда, Саудитска Арабия, след посещаване в Порт Судан, предопределено за обмисляне на огромна интервенция за оказване на помощ.

„ За мен е значимо да се срещнем физически, лице в лице, с цел да обсъдим това, тъй като е належащо това да бъде обществен, виновен миг “, сподели той.

Организация на обединените нации предизвести, че сраженията сред армията и паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП), които избухнаха на 15 април, рискуват да провокират филантропична злополука, която може да обхване и други страни. Във вторник Судан заяви, че до момента в спора са починали 550 души, а други 4926 са ранени.

Тъй като интернационалните медиатори упорстват за мирни договаряния, армията на Судан съобщи, че ще изпрати делегат за договаряния с водачите на Южен Судан, Кения и Джибути.

Помощта е спряна в страната с население от 46 млн. души, където към една трета от тях към този момент разчитат на филантропична помощ.

По-рано Грифитс съобщи, че Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации му е съобщила, че шест от камионите, пътуващи към западния район Дарфур, са били ограбени по пътя, макар уверенията за сигурност и сигурност.

В изявлението си за „ Ройтерс “ Грифитс съобщи, че в сряда е разговарял по телефона с ръководителя на армията Абдел Фатах ал-Бурхан и командира на РСФ Мохамед Хамдан Дагало, прочут като Хемедти, с цел да им каже, че са нужни специфични коридори за доставка на помощи и въздушни интервенции.

„ Сега сме доста ясни в оперативните си условия за това, от което се нуждаем във връзка с уговорките от тяхна страна “, сподели той.

В Найроби генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че интернационалната общественост би трябвало да каже на двамата водачи, че обстановката е неприемлива. Двамата генерали би трябвало да бъдат подложени на напън, с цел да спрат сраженията, да стартират разговор и да разрешат преход към гражданско държавно управление, сподели той.

Пратеникът на Бурхан, Дафала Алхадж, съобщи в Кайро, че армията приема договарянията, само че няма да има диалози лице в лице с РСФ, а връзката ще се реализира посредством медиатори.

Южен Судан съобщи, че двете страни са се съгласили да прекратят огъня и да изпратят свои представители на диалозите.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР