Ръководителят на най-голямата японска поп агенция подаде оставка, след като призна, че покойният основател е бил сексуално малтретиран от десетилетия

...
Ръководителят на най-голямата японска поп агенция Johnny & Associates се
Коментари Харесай

Ръководителят на най-голямата японска поп агенция Johnny & Associates се оттегли в четвъртък, след като призна, че нейният чичо, покойният основател на компанията, е малтретирал сексуално непълнолетни години наред, след месеци на международно наблюдение и независимо разследване.

Джули К. Фуджишима, племенницата на Джони Китагава, обяви оставката си на пресконференция в четвъртък, заявявайки, че компанията ще компенсира жертвите на малтретирането на нейния чичо, според обществената телевизия NHK.

Това беше първият път, когато агенцията се обърна към медиите за скандала, според NHK. Въпросът беше подчертан в документален филм на BBC по-рано тази година и получи ново внимание през април, след като бивш звезден стажант излезе с твърдения, че той и много други млади мъже са били малтретирани от Китагава.

Китагава почина през 2019 г. на 87-годишна възраст.

Фуджишима ще бъде заменен от Нориюки Хигашияма, един от изпълнителите на компанията, който започва кариерата си на певец в агенцията преди близо 40 години, съобщи NHK. На пресконференцията Хигашияма обеща да предприеме мерки за предотвратяване на повторна злоупотреба и да „отговори искрено“ при компенсиране на жертвите.

Съобщението в четвъртък идва само седмица след като независимото разследване, поръчано от агенцията, публикува своите констатации.

След интервюиране на 41 души, включително жертви и други служители на компанията, експертната група заключи, че Китагава е „многократно извършвал сексуално насилие за дълъг период от време“, вариращ от 1950-те до средата на 2010-те години.

Повечето от жертвите са резервни танцьори, известни като „Johnny's Juniors“, се казва в доклада, според NHK. Злоупотребата се случи на много места, включително дома на Китагава и тренировъчните лагери на компанията.

Фасадата на централата на Johnny & Associates в Токио, снимка на 10 юли Фасадата на централата на Johnny & Associates в Токио, снимка на 10 юли Jae C. Hong/AP

Панелът каза, че злоупотребата е продължила толкова дълго, отчасти защото Johnny & Associates е семеен бизнес – което означава, че основателите са притежавали огромна власт и са изправени пред малко отговорност. Например Мери Китагава, покойният бивш президент на агенцията и по-голямата сестра на Джони, е знаела за злоупотребата, но не е предприела действия, се казва в доклада.

Разследващите направиха редица препоръки, като например създаване на програма за обезщетение на жертвите, и призоваха Фуджишима да се оттегли от поста президент.

По време на дългата си кариера Китагава оглавяваше най-голямата агенция за таланти в Япония и беше известен със създаването на популярни момчешки банди и стартира музикалните и актьорски кариери на много тийнейджърски идоли. Той беше мощна фигура в медиите и развлекателната индустрия в продължение на десетилетия.

Това ниво на власт караше хората да се страхуват, че ще загубят кариерата си, ако не се съобразят с неговите изисквания, според Кауан Окамото, звездният стажант, който се появи през април. Той твърди, че в продължение на четири години, започвайки през 2012 г., когато е бил на 15 години, е бил многократно сексуално насилван от Китагава.

Обвиненията срещу Китагава датират от десетилетия. През 1999 г. японско списание публикува разкази на други млади мъже и момчета, които твърдят, че са били сексуално малтретирани от Китагава. Той съди списанието за клевета и получи обезщетение, според местни медии.

Китагава никога не е бил обвинен по обвиненията. Съобщава се, че той е отричал всички обвинения, когато е бил жив.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР