Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът се стреми

...
Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът се стреми
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО обмисля създаването на нови бойни групи в Централна и Югоизточна Европа

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че алиансът се стреми да усили напъните си за подсилване на източния си фланг, като предизвести, че опасността от Русия се е трансформирала в " новата нормалност в Европа ".

" Днес министрите взеха решение да разработят разновидности за по-нататъшно подсилване на възпирането и защитата на НАТО , в това число да обмислят основаването на нови бойни групи на НАТО в Централна и Югоизточна Европа ", съобщи Столтенберг след среща на министрите на защитата на Алианса.

Министрите на защитата на НАТО са решили да разположат нова бойна група на Алианса особено в Румъния.

" Министрите взеха решение да прегледат нови разновидности, в това число разполагането на нови бойни групи на изток и югоизток, по-специално в Румъния. Приветствам самодейността на Франция да оглави тази група ", сподели той.

Запитан за конфигурацията, размера и периодите на бъдещите бойни групи, той съобщи: " Все още не е взето дефинитивно решение, само че Румъния разгласи, че е подготвена да бъде хазаин на бойна група на НАТО, Франция разгласи, че е подготвена да я управлява, ние приветствахме това и в този момент ще изчакаме рекомендациите на нашите военни щабове ".

По-рано източници от НАТО оповестиха, че конфигурацията и размерът на бойната група на НАТО в Румъния ще подхождат почти на сходни групи, ситуирани в балтийските страни и Полша. Това са многонационални батальонни бойни групи с бройка до 1000 военнослужещи, всяка от които е под командването на обособена страна от НАТО, която изпраща най-големия контингент в групата.

Членовете на НАТО се ангажира и с по-нататъшен разговор с Русия в границите на Съвета НАТО-Русия. " Многократно сме предложили и продължаваме да предлагаме по-нататъшен разговор в границите на Съвета НАТО-Русия и сме подготвени да участваме в него. Призоваваме Русия да отвърне и да избере дипломацията и деескалацията ", се споделя в изказване.
В документа, изпратен до Русия, се отбелязва, че НАТО приканва Русия към дипломация и " преустановяване на скупчването на сили " към Украйна. " Сериозно сме обезпокоени от огромното, непровокирано и безпричинно военно скупчване на Русия в и към Украйна и Беларус. Настойчиво призоваваме Русия да избере пътя на дипломацията и неотложно да приключи скупчването на войски и да ги изтегли от Украйна в сходство с интернационалните си задължения ", се споделя в документа.

НАТО има намерение също по този начин да води разговор с Русия по въпросите на евроатлантическата сигурност.

" НАТО и съдружниците не престават да водят разговор с Русия по въпросите на евроатлантическата сигурност, в това число на най-високо ниво. Подкрепяме всички тези старания, както и напъните в границите на Нормандския формат за осъществяване на споразуменията от Минск. Изразихме подготвеност да участваме в възобновения разговор за европейската сигурност, иницииран от полското председателство на ОССЕ ", оповестява документът.

Най-добрият метод за разискване на ракетните и нападателните оръжия с Русия са директните диалози, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференцията.

" НАТО е защитителен съюз, който не заплашва Русия. Години и месеци наред приказваме за готовността да седнем на масата за договаряния, с цел да обсъдим опасенията на Русия, свързани със сигурността, и да разгледаме тематиката за контрола над въоръженията. Ако те са загрижени за ракетите и нападателните оръжия, най-хубавият метод да се оправим с това е да седнем на масата и да обсъдим по какъв начин да понижим броя на ракетите. Правили сме го и преди, с Русия могат да бъдат реализирани съглашения, освен в региона на контрола на въоръженията ", сподели той. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР