Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг призова по-рано днес Косово да

...
Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг призова по-рано днес Косово да
Коментари Харесай

Столтенберг: Прищина да намали ескалацията и да не предприема едностранни и дестабилизиращи стъпки

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг прикани по-рано през днешния ден Косово да понижи напрежението със Сърбия. Това стана две дни след яростните конфликти сред косовската полиция и протестиращи, които се опълчват на албанските кметове, заемащи длъжности в населявани с етнически сърби региони.


Столтенберг, норвежкият общоприет секретар на трансатлантическия боен алианс, съобщи, че е разговарял с ръководителя на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел за Косово.

Той съобщи, че Прищина и Белград би трябвало да се включат в разговора, воден от Европейски Съюз.

" Прищина би трябвало да деескалира и да не подхваща едностранни, дестабилизиращи стъпки ", съобщи Столтенберг в Туитър.

Сърбите, които съставляват болшинството от популацията в северния район на Косово, не одобряват оповестената през 2008 година от Косово самостоятелност от Сърбия и към момента считат Белград за своя столица повече от две десетилетия след края на войната през 1999 година

Етническите албанци съставляват повече от 90 % от популацията на Косово като цяло.

Сърбите отхвърлиха да вземат участие в локалните избори през април и албанските претенденти завоюваха всичките четири общини при 3,5% изборна интензивност.

Местните сърби, подкрепяни от Белград, обявиха, че няма да одобряват кметовете и че те не ги съставляват.

В петък трима от четиримата кметове бяха ескортирани от полицията в офисите си. Протестиращите хвърляха камъни по управляващите, които дадоха отговор със сълзотворен газ и водни оръдия, с цел да разпилян ядосаните тълпи.

Ситуацията остана напрегната и през днешния ден, когато тежко въоръжени служители на реда в бронирани коли към момента охраняваха офисите на кметовете./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР