Ръководителят на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер предупреди,

...
Ръководителят на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер предупреди,
Коментари Харесай

Женевските конвенции не се зачитат, заяви ръководителят на Червения кръст

Ръководителят на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер предизвести, че 70 години след приемането на Женевските конвенции за ограничение варварството на войната ужасяващите премеждия в днешните спорове демонстрират, че те не се зачитат, съобщи Асошиейтед прес.

На съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по случай отбелязването на годишнината Маурер сподели, че продължаващото нарушение на записаните в конвенциите правила не значат, че те са несъответстващи, "а че по-скоро несъответстващи са напъните да бъде обезпечено зачитането им ".

"Можем - и би трябвало - да създадем повече. Вие можете да извършите повече ", обърне се той към 15-те членки на съвета.

Четирите Женевски конвенции са признати на 11 август 1949 година

Пред съвета немският министър на външните работи Хайко Маас съобщи, че конвенциите са "крайъгълният камък на интернационалното филантропично право, а техният дух е поддържан от смелите мъже и дами в филантропичните интервенции по целия свят, посветили живота си на това да избавят живота на другите ".

Маас обаче добави, че зачитането на филантропичното право "отслабва ", а сложността на актуалната война усилва смъртоносните провокации. Той даде за образец дейностите на екстремистки групировки, споровете без граници и ежедневните набези против цивилни, здравни набези и учебни заведения.

"Предаваме най-уязвимите ", сподели Маас. "Не съблюдаваме правните и етичните си отговорности. Мирът е застрашен, когато хиляди хора умират, когато десетки хиляди се опасяват за живота си ", добави той.
Полският министър на външните работи Яцек Чапутович, който е ръководител на съвета този месец, съобщи, че най-голямото предизвикателство пред опазването на човешкия живот в актуалните спорове е да бъде обезпечено, че въоръжените сили и въоръжените групировки зачитат разпоредбите за водене на война.

"Тези нарушавания на филантропичното право стават по ред аргументи: жесток метод на водене на война, подготвеност за заплашване на съперници, възприятие за безотговорност у причинителите ", сподели Чапутович. "Ако съществуващите правила се съблюдаваха, нямаше да има толкоз човешкото страдалчество в актуалните въоръжени спорове ", добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР