Ръководителят на Комитета по религиозните въпроси /Дианет/ проф.д-р Али Ербаш

...
Ръководителят на Комитета по религиозните въпроси /Дианет/ проф.д-р Али Ербаш
Коментари Харесай

Висш ислямски духовник от Турция откри джамия в Хасково

Ръководителят на Комитета по религиозните въпроси /Дианет/ проф.д-р Али Ербаш се включи в формалната гала по откриването на ремонтираната Ески джамия в Хасково.

Това е най-старата настояща джамия на Балканите, строена през 1394 година и оповестена за монумент на културата през 1968 година За събитието с изключение на висшият ислямски свещеник от Анкара, в града дойдоха посланикът на Турция у нас Хасан Улусой, основният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, ръководителят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, мюфтии от балканските страни. Присъстваха и зам.-областният шеф на Хасково доктор Стефка Здравкова, кметът на общината Добри Беливанов и жители.

Гостът от Турция получи от локалния областен мюфтия рамкирана фотография на 625-годишния мюсюлмански храм. В словото си Али Ербаш съобщи поздравленията от турския президент Реджеп Ердоган. След тържествената част по откриването се организира обичайна обедна молитва.



Храмът е бил затворен за главен ремонт, траял близо 2 години, средствата са обезпечени от Главното мюфтийство, оповестява уеб сайтът Haskovo.net. Ремонтните работи били осъществени от майстори дърворезбари от Македония.
Дианетът е основна институция в Турция със 117 000 чиновници и откогато Ердоган е на власт, той е инструмент за външната политика на Анкара измежду турскоезичните общности в Европа и света. Бюджетът на този комитет по религиозните въпроси за 2019 година е 2,1 млрд.лири и е 5 пъти по-голям от този на MIT – организацията за разузнаването. Държавната му прехрана за тази година бе увеличена с 34,4%, до момента в който тази за министерството на науката и технологиите бе орязана с 56%.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР