Ръководителят на кабинета на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

...
Ръководителят на кабинета на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Коментари Харесай

НАТО: Решението може да бъде Украйна да се откаже от територия в замяна на членство в алианса

Ръководителят на кабинета на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг - Стиан Йенсен, съобщи, че един от вероятните разновидности за преустановяване на войната, стартирана от Русия против Украйна, може да бъде Украйна да отстъпи част от своите територии в подмяна на участие в НАТО.

Думите му са представени от норвежкия таблоид VG, съобщи Meduza.

„ Мисля, че едно от решенията може да бъде Украйна да се откаже от територии и в подмяна да получи участие в НАТО “, сподели той, говорейки в норвежкия град Арендал. Той акцентира, че Украйна би трябвало сама да реши по кое време и при какви условия желае да договаря с Руската федерация (това е общата позиция на НАТО).

Запитан от вестника дали НАТО счита, че Украйна би трябвало да отстъпи територия, с цел да реализира мир с Русия и бъдещо участие в НАТО, Йенсен отговори, че към този момент се водят полемики за възможния статут след войната и че въпросите за подчинение на територия на Русия се повдигат от други. " Не споделям, че би трябвало да бъде по този начин. Но това би могло да бъде допустимо решение ", изясни той.

По-рано съветският заместник-министър на външните работи Михаил Галузин съобщи в изявление за ТАСС, че с цел да се позволи спорът, би трябвало да се потвърдят първичните основи на суверенитета на Украйна - нейният безпристрастен, самостоятелен и безядрен статут. По думите му " би трябвало да се признаят и новите териториални действителности, да се подсигурява демилитаризацията и денацификацията на Украйна, правата на нейните рускоезични жители и национални малцинства в сходство с условията на интернационалното право ".

Източник " Гласове "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР