Ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи

...
Ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи
Коментари Харесай

Иран възнамерява да поднови работата на реактора за тежка вода в Арак

Ръководителят на Иранската организация за атомна сила Али Акбар Салехи е декларирал през днешния ден пред депутати, че Иран ще възобнови дейностите в нуклеарния реактор за тежка вода в Арак, съобщи организация ИСНА, представена от Ройтерс.

ИСНА се базира на думите на народен представител, взел участие в съвещанието. Тежката вода може да бъде употребена в реактори за произвеждане на плутоний - гориво, употребявано в нуклеарните бойни глави. Иран спря през май да съблюдава някои от уговорките си, произлизащи от нуклеарното съглашение от 2015 година, откакто Съединени американски щати едностранно се отдръпнаха от него и постановиха още веднъж наказания на Ислямската република.

Останалите страни по съглашението се пробват да го спасят, само че това се оказва все по-трудна задача поради възходящото напрежение сред Вашингтон и Техеран през последните седмици. По-късно през днешния ден Англия, Франция, Германия, Русия и Китай ще се срещнат с Иран във Виена да обсъдят по какъв начин да бъде избавена договорката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР