Ръководителят на Хамас Исмаил Хания заяви, че палестинската въоръжена групировка

...
Ръководителят на Хамас Исмаил Хания заяви, че палестинската въоръжена групировка
Коментари Харесай

Хамас и Израел са близо до споразумение, международната общност осъди отвличането на кораба с българи

Ръководителят на " Хамас " Исмаил Хания съобщи, че палестинската въоръжена формация е покрай съглашение за помирение с Израел, съобщи Ройтерс. Сраженията в северните елементи на анклава не престават на фона на дипломатическите старания за договаряне освобождението на 240-те заложници, похитени от палестинската формация.

В изказването на Исмаил Хания не се оповестяват повече детайлности за изискванията на евентуалното съглашение. По-рано американският президент Джо Байдън сподели, че счита, че сключването на договорка за освобождение на заложниците в Газа е близо. Катарски медиатори се пробват да договорят договорка сред Израел и " Хамас " за замяна на 50 заложници против тридневно преустановяване на огъня, което би помогнало за доставките на незабавна помощ за цивилните в Газа, оповестява БНР.

Пред телевизия " Ал-Джазира " представителят на " Хамас " Изат Ел-Решик съобщи, че договорката ще включва няколкодневно помирение, филантропична помощ и замяна на заложници против палестински пандизчии от израелските затвори.

Съединените щати осъдиха отвличането от йеменските бунтовници хути на товарен транспортен съд, в чийто екипаж има и двама българи.

" Превземането на моторния транспортен съд " Галакси лийдър " от хусите в Червено море е жестоко нарушаване на интернационалното право ", сподели на брифинг представителят на американския Държавен департамент Матю Милър и прикани за " незабавното освобождение на кораба и неговия екипаж ".

Организация на обединените нации изрази паника по отношение на отвличането на товарния транспортен съд. " Следим със съществено безпокойствие известията ", означи представителят на генералния секретар Антониу Гутериш.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел също разяснява случая. По думите му " известията за транспортен съд, похитен от хусите, са различен обезпокоителен знак за риск от разпространяване на спора в целия район ". Той акцентира също, че основаването на самостоятелна палестинска страна е най-хубавият метод да бъде обезпечена сигурността на Израел.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР