Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че неотдавнашните

...
Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че неотдавнашните
Коментари Харесай

Кристин Лагард предупреди за инфлационни рискове на фона на глобални сътресения

Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предизвести, че неотдавнашните разстройства в международната стопанска система могат да доведат до трайни промени, да поддържат по-висока инфлация и да усложнят паричната политика.

В речта си на конференцията на Федералния запас на Съединени американски щати в Джаксън Хоул, Лагард посочи нуждата да се предотврати нарасналата ценова волатилност, която поредно да подтиква средносрочната инфлация посредством серпантина на цените на труда.

Лагард означи:  

Тези мнения последваха предизвестието на ръководителя на Фед на Съединени американски щати Джером Пауъл за продължаваща инфлация и евентуално повишение на лихвените проценти.

Централните банки в развитите стопански системи са изправени пред сериозен миг, стремейки се да намалят инфлацията от пандемичните върхове, само че към момента над целевото ниво от 2%. С опасенията за закъснение на икономическия напредък и стягане на финансовите условия тактиките за ръководство на инфлацията, без да се навреди на бизнеса и потребителите, се разминават.

Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля да прекрати политиката си на стягане на лихвените проценти след девет поредни покачвания. Несигурността доминира, защото бизнес изследванията подсказват за спад в еврозоната, преплетен с траекториите на инфлацията, като се изключат нестабилните цени на силата и храните.

Лагард се въздържа от ясна позиция, наблягайки значимостта на поддържането на задоволително рестриктивни лихвени проценти, с цел да се върне инфлацията към задачата.

Въпреки подозренията, дължащи се на икономическите провокации в Германия, Лагард означи продължаващите старания за възобновяване на страната. ЕЦБ е изправена пред неповторими провокации заради световни разтърсвания като пандемията и рецесията в Украйна.

Инфлацията в еврозоната е спаднала на половина по отношение на миналогодишния си връх. Икономистите предвиждат спад от 5.3% през юли до 5% през август.

Възраждащият се туризъм може да поддържа инфлацията в бранша на услугите, което да усложни решенията на ЕЦБ за лихвените проценти.

Лагард чака инфлацията да се разграничава доста до края на годината, като отдава по-бавния прогрес на Европа на по-късните покачвания на лихвените проценти и на неповторимите провокации.

В резюме, предизвестието на Лагард за трайни световни стопански промени, оказващи въздействие върху инфлацията и паричната политика, отразява провокациите, с които се сблъскват централните банки при ръководството на стопанските системи след пандемията.

Източник: FinancialTimes

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР