Ръководителят на ЕС обещава „план за действие“, тъй като Италия вижда вълна от търсещи убежище

...
Европейският съюз представи план за Италия, за да ѝ помогне
Коментари Харесай

Европейският съюз представи план за Италия, за да ѝ помогне да се справи с пристигащите мигранти и бежанци, след като рекорден брой хора кацнаха на нейния остров Лампедуза през последната седмица.

Нарастването на броя на търсещите убежище, пристигащи на италианския остров, отново разпали ожесточен дебат в Европа за това как да се сподели отговорността за десетките хиляди, достигащи до континента всяка година.

„Незаконната миграция е европейско предизвикателство и се нуждае от европейски отговор“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещение в Лампедуза в неделя, предлагайки „план за действие“ от 10 точки, за да помогне на Рим да се справи с кризата .

Тя подчерта, че колкото по-добър става ЕС в управлението на законната миграция, толкова „по-строг“ може да бъде той с нелегалната миграция.

„Ние ще решим кой ще дойде в Европейския съюз и при какви обстоятелства, а не контрабандистите и трафикантите“, каза фон дер Лайен на съвместна пресконференция с италианския премиер Джорджия Мелони.

Ръководителят на ЕС каза, че вече е говорила с няколко лидери на ЕС относно плана и е уверена в тяхната подкрепа.

„Най-ефективната мярка за противодействие на лъжите на контрабандистите са законните пътища и хуманитарните коридори“, каза фон дер Лайен.

Крайнодесният италиански лидер Мелони призова председателя на Европейската комисия да види миграционната криза от първа ръка, след като тази седмица местният съвет на малкия остров обяви извънредно положение.

Няколко хиляди души пристигнаха на острова между Сицилия и Северна Африка през последните дни, което доведе до пренаселеност в приемния лагер.

Понастоящем има три активни операции на Frontex в Средиземно море, предназначени за охрана на външните граници на ЕС, за борба с контрабандистите и за спасяване на бедстващи хора, според информация на ЕС.

Въпреки това, агенцията Frontex беше остро критикувана за многократни доклади за незаконно така наречено „отблъскване“ на мигранти и бежанци през границите, които се опитват да пресекат. Отхвърлянията са незаконни съгласно международното право.

Мелони каза, че правилният подход е да се попречи на хората да заминат за Европа, а не да се преразпределят мигранти из целия блок.

Планът от 10 точки, представен от фон дер Лайен, предвижда също, че трябва да се подобри обучението на тунизийската брегова охрана и други правоприлагащи агенции.

Поради близостта си до тунизийския крайбрежен град Сфакс, който понастоящем е основната отправна точка за мигранти, пътуващи по море, Лампедуза отдавна е една от основните дестинации за хора от Северна Африка, които искат да достигнат европейските брегове.

Италия, заедно с други средиземноморски държави от ЕС, от години моли Брюксел за повече подкрепа, за да се справи с голям брой хора, пристигащи на нейните брегове.

Само тази година повече от 127 200 души вече са достигнали Италия по море, според последните данни на Министерството на вътрешните работи. Тази цифра беше 66 200 предходната година.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР