Ръководителите от Европейския съюз ще се ангажират на срещата на

...
Ръководителите от Европейския съюз ще се ангажират на срещата на
Коментари Харесай

ЕС ще закупува съвместно газ

Ръководителите от Европейския съюз ще се ангажират на срещата на върха, тази седмица, със взаимно закупуване на природен газ, полутечен природен газ (ВПГ) и водород преди идната зима. Това се споделя в план за заключителна декларация, представен от " Ройтерс ".

След като Украйна беше нападната от Русия, най-големия снабдител на газ за Европа, цените на силата скочиха и 27-те бяха принудени да се пробват незабавно да диверсифицират източниците си на доставки, с цел да понижат зависимостта си от Москва.

В проектодекларацията на Европейския съвет, който ще бъде отдаден основно на тази тематика, в четвъртък и петък, е посочено, че страните членки и Европейската комисия ще работят дружно за взаимно пазаруване на природен газ, ВПГ и водород.

Европейската комисия още предходната година предложи 27-те да имат общ стратегически запас от природен газ, показан от някои страни като Испания, като метод за намаляване на енергийните рецесии.

Това предложение, зле признато от страните снабдители, защото би лимитирало опциите им по повод определянето на цените, провокира съмнения и измежду някои страни членки, тъй като енергийната политика е от пълномощията на страните. Сега, с войната в Украйна, то стана по-привлекателно и може да сложи под въпрос в кратковременен или средносрочен проект доставките на съветски газ, които възлизат на 40% от европейските потребности сега.

Комисията разгласи, че ще помогне на 27-те да основат още тази година стратегия за взаимно закупуване и се чака да предложи тази седмица за приемане от страните членки на предписание, налагащо запълването на газовите запаси на 90 % преди всеки зимен сезон. Мощностите за депозиране на Европейски Съюз сега са запълнени единствено на 26%.

В проектодекларацията е очебийно, че 27-те са се споразумели да координират това основаване на запаси и ще стартират да го вършат допустимо най-скоро.

Държавните и държавни ръководители ще обсъдят, също така, новите ограничения за отбрана на потребителите от скачащите цени на силата, както и усъвършенстването на действието на енергийните пазари.

Европейските държавни управления към този момент похарчиха десетки милиарди евро за ограничение на въздействието от покачването на цените на силата, почнало още преди съветската инвазия в Украйна. 27-те обаче не могат да се договорят по взаимен отговор и методите за управление на покачването на цените.

Страни като Франция, Испания, Португалия, Италия, Гърция и Белгия приканват за контролиране на цените на европейско ниво, като се дефинират тавани на цените и разделяйки цената на газа от тази на електричеството. Други страни обаче, измежду които Германия, Нидерландия и Дания, не са съгласни, опасявайки се, че една прикрита форма на субсидиране на изкопаемите горива може да разколебае вложенията във възобновими сили, цитира dariknews.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР