Ръководителите на правителствата на 10-те най-големи по население държави в

...
Ръководителите на правителствата на 10-те най-големи по население държави в
Коментари Харесай

Файненшъл Таймс: Монументалните последици от присъединяването на Украйна към ЕС

Ръководителите на държавните управления на 10-те най-големи по население страни в Европейски Съюз, измежду които Франция, Германия, Полша и Румъния, са обсъждали безбройните способи, по които сходна забележителна стъпка трагично би трансформирала образа на блока.

Според осведомени с хода на срещата неофициалните диалози са посочили какъв брой доста разнообразни въпроси са заложени на карта - и какъв брой коренно ще би трябвало да се приспособява Съюзът, с цел да поеме такова историческо разширение.

Колелото е завъртяно. Присъстващите водачи се съгласиха да основат " работен развой " за бъдещи диалози, а след конференцията представителите на националните държавни управления се заеха с сложната задача да координират позициите си. " Искахме да забележим дали ще успеем да създадем задоволителна политическа поддръжка, с цел да продължим напред ", споделя един от източниците. " Това е толкоз огромно предизвикателство... Целта беше да се видят другите гледни точки ".

На срещата стана ясно едно: тя удостовери, че една концепция, която може би е изглеждала неуместна преди 18 месеца, в този момент се приема съществено.

Войната в Украйна радикално промени сметките. Като акцентира брутално заплахата от оставянето на страните в геополитическа " сива зона ", отвън съветската и западната сфера, нашествието на Москва провокира дълбока смяна в политиката на разширение на Европейски Съюз - от бездейност към изработването на дейна тактика.

В месеците след февруари 2022 година Европейски Съюз направи Украйна, Молдова и Босна и Херцеговина страни кандидатки и стартира договаряния за присъединение с Албания. Ангажиментите с останалите четири публични кандидатки - Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Турция - също се активизираха.

Докато водачите на Европейски Съюз приказват за това, че Украйна е на път към участие, доста чиновници и дипломати от страните членки в частен проект се питат дали това в действителност ще се случи.

Украйна освен е страна, в която се води война, само че и ще бъде петият по величина член на блока по брой на популацията преди спора и най-бедният, което ще се отрази на метода, по който ще се разпределят бюджетите ѝ. И въпреки всичко кандидатурата на Киев, повече от всяка друга, повдига дълбоки въпроси за бъдещето на целия европейски план.

Снимка: БТА/АР

" След началото на войната в Украйна се наложи да създадем голяма смяна в метода си на мислене. Сега гледаме на разширението като на нещо, което стана неизбежно, като на нещо, което е належащо за стабилизирането на нашия континент ", споделя осведомен със срещата на закуска. " И по този начин, откакто разбрахме това, би трябвало незабавно да измислим по какъв начин да изпълним всичко това, както и монументалните последствия за нашия съюз във връзка с финансите и вземането на решения ", добавя той.

Войната може и да е трансформирала политическите ветрове, само че не е трансформирала неизменимите провокации, свързани със способността на Европейски Съюз да се уголемява. В Брюксел и в столиците на съюза формалните лица се питат освен дали Украйна може да извърши дългия лист от промени, нужни за присъединение към Европейски Съюз, когато войната завърши, само че и дали блокът може да се реформира задоволително, с цел да одобри Украйна, както и голям брой евентуални нови членове.

След като президентът на Украйна Володимир Зеленски упорства интензивно за съглашение за започване на договаряния за присъединение до декември, нараства възприятието за необходимост, че потенциалът на Европейски Съюз да приема нови страни членки не може просто да се пренебрегне, като се държи вратата за влизане затворена.

" Лидерите на Европейски Съюз са подготвени да се отнесат съществено към тези въпроси, свързани с разширението - те осъзнават, че това ще коства скъпо, и също по този начин осъзнават, че разширението ще има значимо отражение върху вътрешното действие на Европейски Съюз ", споделя Луук ван Мидделаар, създател на Брюкселския институт за геополитика.

Дебатът, споделя ван Мидделаар, се води в Брюксел като спор за " потенциала за асимилиране " - което звучи като научна идея за способността на Европейски Съюз да се уголемява. " Но в реалност не е по този начин ", продължава той. " Това е мощно политическо разбиране, обгърнато в бюрократична материя. "

По-малък дял от пая

Дебатът за това по какъв начин разширението може да промени Европейски Съюз се води значително в частен проект, защото политиците се стремят да избегнат разпалването на обществен спор за нещо, което евентуално може да докара до разделяне и което също по този начин остава далечна опция.

Много държави-членки да вземем за пример се стремят да намерят решения, които да избегнат преправянето на общите контракти на Европейски Съюз - дълъг и политически сложен развой, който би претендирал провеждането на референдуми в доста страни и би бил мотив за евроскептични акции.

Но решението " потенциалът за асимилиране " да бъде включен в дневния ред на полемиките сред 27-те водачи на Европейски Съюз в Гранада през октомври тази година отразява признанието, че тематиката не може повече да бъде държана в загадка.

" Става дума за идентифициране на проблемите, които би трябвало да решим, преди страните да се причислят ", споделя един посланик от Европейски Съюз. " Трябва да обмислим какво значи това. ... по какъв начин да подсигуряваме, че ще запазим действието на съюза? "

На този стадий полемиките са по-скоро за установяване на въпросите, които разширението би сложило пред Европейски Съюз, а не за реализиране на някакви политически решения. Това е разбираемо, като се има поради какъв брой несигурни са в действителност вероятностите за разширението.

Докато рухването на Желязната завеса и желанието за консолидиране на някогашните страни от Източния блок като Полша в западната народна власт и капитализъм помогнаха да се направи мощен мотив за огромния кръг на присъединение през 2004 година, когато към блока се причислиха 10 страни, този път мотивацията за приемане на настоящия набор от претенденти не е толкоз ясна.

Въпросът за потенциала за асимилиране се свежда до две основни тематики. Първо, по какъв начин Европейски Съюз ще реформира бюджета си, когато се сблъска с нови членове, които евентуално ще бъдат чисти бенефициенти на средства от Европейски Съюз? Как по-малко богатите страни членки биха реагирали на концепцията да станат чисти донори?

Вторият въпрос е: какви институционални промени биха били нужни, с цел да се подсигурява, че Европейски Съюз ще може да обезпечи гладки процеси на взимане на решения, в случай че съюзът се състои от 35 столици, в съпоставяне със сегашните 27. Ако процедурите не бъдат преразгледани, това може да затрудни Европейски Съюз, изключително в областите на политиката, които изискват единогласие.

Членството на Украйна ще натежи най-вече на финансите на Европейски Съюз. Както се акцентира във вътрешна записка на Съвета на Европейски Съюз, написа " Файненшъл Таймс " - двете най-големи области на бюджета на Европейски Съюз са Общата селскостопанска политика (ОСП) и доближаването или районните разноски, които дружно съставляват към 62 % от седемгодишния бюджет на Европейски Съюз или по към 370 милиарда евро.

Снимка: Shutterstock

Приемането на Украйна, чиито аграрни земи са по-големи от тези на Италия, а в селскостопанския бранш са заети 14 % от популацията, би трансформирало разпоредбите на играта. От това следва, че Украйна ще стане най-големият адресат на средства по ОСП, които в по-голямата си част се състоят от директни заплащания за земеделските стопани или подкрепяне на приходите.

Последиците биха били тежки: другите аграрни стопани в Съюза ще би трябвало да одобряват доста по-ниски заплащания или Европейски Съюз ще би трябвало да се съгласи да усили доста бюджета си за селско стопанство.

Украйна към момента не е влезнала в Европейски Съюз, а към този момент е нанесла вреди на единния пазар

Във Франция, където земеделският бранш има голямо въздействие, политическите последствия биха били плашещи. Същото се отнася и за страните, които бяха изявени поддръжници на присъединението на Украйна. Полша да вземем за пример, чийто президент Анджей Дуда през 2022 година прикани Украйна да се възползва от интензивен развой на участие, година по-късно забрани вноса на някои украински селскостопански артикули. Варшава предприе дейности, откакто пренасищането с на ниска цена зърно провокира бурни митинги от страна на нейните аграрни стопани, и изиска от Комисията да разшири тези ограничавания и върху други артикули това лято.

" Украйна още даже не е влезнала в Европейски Съюз, а към този момент е нанесла вреди на единния пазар ", отбелязва втори посланик от Европейски Съюз.

Що се отнася до районното финансиране, в отчет, квалифициран от брюкселския мозъчен концерн Институт за геополитика за закуската преди срещата на върха, се излагат високите залози. Повечето от актуалните кандидатки за участие, в това число Украйна, имат Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, измерен по паритет на покупателната дарба, който е по-нисък от този на България - членката на Европейски Съюз с най-ниски приходи.

" Логиката на кохезионната политика е, че фондовете ще би трябвало да бъдат пренасочени към новите членове на съюза в ущърб на актуалните бенефициенти, в случай че не бъдат събрани повече доходи от Европейски Съюз ", се отбелязва в политическия документ. С други думи: " Или паят се уголемява, или всеки получава по-малко парче. "

Западните столици се стремят да изготвят съответни изследвания на финансовото влияние в точния момент за срещата на върха през октомври, с цел да могат да разяснят на всички държави-членки осезаемото влияние върху настоящите им бюджети.

Снимка: БТА/AP

Изчисляването на точния размер на правата на Украйна е невероятно, като се има поради несигурността по отношение на формата на нейната следвоенна стопанска система след окончателното привършване на спора. Но в случай че Украйна бъде включена в настоящия бюджет за доближаване за интервала 2021-27 година, тя ще се изкачи преди всичко в листата на получателите, засенчвайки разпределените за Полша 77 милиарда евро, пресмята Жолт Дарваш от мозъчния концерн Bruegel.

Друга неофициална оценка, направена от Съвета на Европейски Съюз, сочи, че влизането на Украйна ще трансформира Франция в чист длъжник на ОСП, а Полша ще се трансформира от най-големия чист адресат на средства от Европейски Съюз в общ чист длъжник.

" Ако сте в кабинета на върха на комисията, можете или да удвоите бюджета на Европейски Съюз, или да накарате всички да преглътнат жертви ", споделя вторият посланик и прибавя, че в случай че личните изследвания на Европейски Съюз бъдат оповестени, те ще бъдат отрезвяващо четиво и ще подчертаят какъв брой мъчителни ще бъдат идните решения.

Коалиции и безпорядък

Според някои чиновници от Брюксел даже по-голям проблем от парите е по какъв начин Европейски Съюз ще продължи да действа.

Продължаването на единомислещото взимане на решения по външната или данъчната политика ще стане по-трудно в разширения Европейски Съюз, като се има поради опцията една страна да наложи несъгласие и да блокира всяко предложение, което не ѝ харесва - пълномощие, постоянно употребявано от Унгария.

Освен това за огромните страни, привикнали елементарно да събират блокиращи малцинства при гласуванията - когато разпоредбите на Европейски Съюз разрешават вземането на решения с така наречен квалифицирано болшинство - ще бъде по-трудно да съберат задоволително огромни обединения от съидейници.

Снимка: БТА/АР

Идеята за фундаментални промени в процеса на взимане на решения в Европейски Съюз повдига въпроса дали няма да е нужна смяна в Договора, с цел да се одобри разширеното участие. Дипломатите обаче считат, че в множеството столици поддръжката за реформиране на контракта е дребна, защото се притесняват, че това ще отвори кутията на Пандора с спомагателни претенции.

" В множеството страни членки няма никаква подготвеност да се вършат промени посредством смяна на контракта. И в действителност много неща могат да бъдат реализирани, без да е нужна смяна на контракта ", споделя ван Мидделаар.

Брюкселският институт за геополитика твърди, че съществуващият контракт за Европейски Съюз към този момент предлага пътища за обилни промени в ръководството. Например няма да са нужни никакви промени, с цел да се понижи броят на комисарите от един на всяка страна членка до " две трети ". Така наречената уговорка passerelle разрешава в някои случаи да се заобиколи ветото.

Франция има широкообхватно виждане за нужните промени, като твърди, че Европейски Съюз е позволил неточност, като не е рационализирал процедурите си, когато е приел 10 нови членове. Лоранс Бун, министър за Европа, съобщи, че Париж желае необятен спор за вероятните разновидности. " Ние сме в отворен режим ", добавя тя.

Това може да включва нови способи за разширение, в това число поетапен развой, при който новите членове получават избрани привилегии преди другите, счита Бун, която упорства, че Франция е ангажирана с разширението на Европейски Съюз и не се пробва да забави процеса. Но наред с всяко решение на Европейски Съюз през декември за започване на договаряния за присъединение с Украйна и други кандидатки Париж желае съюзът да се ангажира и с промени.

Това включва и възкръсване на отдавнашната френска визия за " променлива геометрия " - концепцията, че другите групи страни членки на Европейски Съюз би трябвало да се интегрират по-тясно в разнообразни политики, като в същото време се заобикаля двустепенна Европа. " Ако някои страни не желаят тъкмо едно и също нещо, по какъв начин ще се оправим с това? ", пита Бун. Тя планува процесът на диференциация да бъде " доста еволюционен и напредничав ".

Аргументът на Бун загатва за паниките измежду страните членки по отношение на това по какъв начин ще се отрази разширението на Европейски Съюз във вътрешен проект.

Социални последствия

За Европейски Съюз присъединението на Полша и Унгария, които не престават да са в трайни разногласия с Комисията по отношение на спазването на правните стандарти, беше съкрушително прекарване.

Както отбелязва един от дипломатите на Европейски Съюз, някои от съществуващите столици ще упорстват за извънредно строги гаранции в новите страни членки за отбрана на върховенството на закона и независимостта на правосъдната власт. Дипломатът предизвестява, че ще бъдат нужни и стъпки за усилване на използването на разпоредбите на единния пазар.

Допълнителни въпроси са свързани със периодите, в които съществуващите държави-членки ще се съгласят да се отворят за свободното придвижване на новите членове. След това, несъмнено, се слагат въпросите за сигурността, свързани с приемането на страна като Украйна с нейния спор с Русия, както и на балканските страни, които остават огнища на етническо напрежение.

" Видяхме такова оттегляне в Полша и Унгария. И това значи, че в този момент прилагаме доста по-строги закони за присъединяващите се страни, когато става въпрос за господство на закона, надзор и баланс, система, самостоятелност на правосъдната власт, антикорупционни ограничения и медии ", споделя Вера Юрова, комисар на Европейски Съюз по полезностите, като прибавя, че диалозите за присъединение са доста по-взискателни, в сравнение с преди.

Снимка: AP/БТА

Засега, даже когато Европейски Съюз стартира да работи по въпроса какво може да е належащо за реализирането му, участието на Украйна остава хипотетично. По време на визитата си в Киев през май ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен призна, че " някои може да считат, че е невероятно, неправдоподобно или прекомерно далечно да се приказва за свободна и мирна Украйна в Европейския съюз ". Но тя добави, че " Европа се стреми да направи невъзможното допустимо ".

Някои дипломати не споделят нейния оптимизъм и имат подозрения дали това в миналото ще се реализира. В частен проект те дефинират вероятността като " в случай че ", а не " по кое време ".

Все отново чиновниците на Европейски Съюз непрекъснато акцентират поразително бързия прогрес, който Украйна реализира под управлението на президента Зеленски, което значи, че мнозина виждат все по-голяма възможност тя да получи зелена светлина за договаряния за присъединение преди края на годината. " Те правят много забележителна работа в изискванията на война ", споделя трети посланик от Европейски Съюз. " Ще има ужасно доста вътрешна работа, с цел да сме сигурни, че сме си подредили къщата ".

Реалността, акцентират някои чиновници, е, че присъединението евентуално ще бъде нескончаем развой, като на претендентите ще бъде предоставяна постепенна секторна интеграция с течение на времето, което леко ще ги доближава към участието.

Целта е ясна. Сега стартира работата по установяване на маршрута. " Знам, че наподобява като голяма планина ", споделя Бун, " само че ние се опитваме да преминем по южната страна с положителни обувки, а не по северната страна с джапанки. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР