Ръководеното от Хамас Министерство на здравеопазването в ивицата Газа съобщава,

...
Ръководеното от Хамас Министерство на здравеопазването в ивицата Газа съобщава,
Коментари Харесай

Хамас: Най-малко 500 жертви след израелски удар по болница в Газа

Ръководеното от Хамас Министерство на здравеопазването в линията Газа оповестява, че минимум 500 души са починали при детонация, която съгласно него е породена от израелски въздушен удар, оповестява Euronews.

Ако информацията се удостовери, нападението против болница " Ал-Ахли " в град Газа ще бъде най-смъртоносният израелски въздушен удар в петте войни, водени от 2008 година насам.

По време на гърмежа стотици хора са търсили леговище в болничното заведение " Ал-Ахли ".

Снимки, изпратени до Асошиейтед прес, демонстрират огън, обхванал болничните зали, счупени стъкла и елементи от тела, разпръснати из целия регион.

Израелският боен представител контраадмирал Даниел Хагари съобщи, че към момента няма детайлности за смъртните случаи в лечебните заведения: " Ще получим детайлности и ще осведомяваме обществеността. Не мога да кажа дали става въпрос за израелски въздушен удар ".

Паралелен удар е нанесен и против учебно заведение, в което по информация на палестинските управляващи са се укривали най-малко 4000 души.

Много от разселените палестинци са били намерили леговище в двора на болничното заведение, смятайки го за безвредно, тъй като лечебното заведение се спонсорира от християнски благотворителни организации, предава Българска национална телевизия. Палестинският президент Махмуд Абас разгласи тридневен печал.

Продължава преселението от северна към южна Газа,но някои от бежанците считат да се върнат по родните си места макар нестихващите израелски офанзиви.

" Ние бяхме измежду тези, които потеглиха към Хан Юнис в петък. Завръщането ни в град Газа ще изложи живота ни на риск и ще бъде мъчно за нас и децата, само че ще е по-добре, в сравнение с да страдаме отвън града. Бихме предпочели да умрем с достолепие, вместо да напуснем домовете си, с цел да бъдем унижени и по-късно да умрем. Вярно е, че Хан Юнис също е дом, само че град Газа е друг. Ще можем да понесем въздушните удари, само че не и отвън него. “

Докато военните струпват бойна техника по границата с Газа, жителите на израелския град Ашкелон, на 13 километра северно от Газа следят палестинските ракети в небето над града, прихващани от израелската система Железен купол.

Бойците на Хамас могат да се предадат или ще бъдат унищожени. Този ултиматум насочи израелският министър на защитата Йоав Галант. Премиерът Нетаняху разгласи, че отговорност за заложниците и цивилните жители в Газа носи Хамас.

Продължават дипломатическите совалки за търсене на излаз от рецесията в Близкия изток и жестовете на взаимност с Израел.

Тази вечер немският канцлер Олаф Шолц дойде в Тел Авив за диалози с израелския министър председател Бенямин Нетаняху.Правителството ми прави всичко допустимо спорът да не ескалира, съобщи Шолц на конференция. Визитата му предшества визитата на Джо Байдън.

Американският президент идва в Израел на следващия ден и по думите на държавния секретар Блинкен той ще даде ясно да се разбере, че еврейската страна има право да се пази.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР