Ръкописен препис на История славянобългарска на глаголица получи като дарение

...
Ръкописен препис на История славянобългарска на глаголица получи като дарение
Коментари Харесай

Пенсионирана учителка преписа История славянобългарска на глаголица

Ръкописен дубликат на " История славянобългарска " на глаголица получи като подаяние Русенският исторически музей от пенсионираната учителка Стойка Димитрова Иванова. Това оповестиха от културния институт в крайдунавския град.

От музея изясняват, че Стойка Иванова постоянно е имала интерес към глаголицата. Заради пандемията и застояването си у дома през миналата година тя решила да научи писмеността глаголица и го сторила за към два месеца.

След това се зародила концепцията да препише ръкописно на глаголица " История славянобългарска ". Успяла да извърши задачата си за четири и половина месеца - от 15 април до 31 август 2020 година.

" Въпреки многото компликации, свързани със здравословното й положение, тя не се отхвърля и съумява да приключи ръкописа. Преписът се осъществя и с помощта на сестрата на Стойка - Яна Иванова, която я поддържа и се грижи за нея ", изясняват от Русенския исторически музей.

От там допълват, че дарението е получено в музея и с помощта на Петинка Митева - ръководител на русенския клон на съдружие " Българска асоциация на пенсионерите и мъдростта ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР