Ръкописът на първата история на България от Петър Богдан Бакшич

...
Ръкописът на първата история на България от Петър Богдан Бакшич
Коментари Харесай

Ръкописът на първата история на България беше показан в Благоевград

Ръкописът на първата история на България от Петър Богдан Бакшич не обезличава труда на Пайсий Хилендарски и значимостта на неговата „ История Славянобългарска ”. Това съобщи в Благоевград професор доктор Лилия Илиева, която откри ръкописа в италианския град Модена. Днес в Югозападния университет „ Неофит Рилски ” за първи път тя показа ксерокопие на целия текст.

Благоевград

Проф. Лилия Илиева е безапелационна, че сред историята на Паисий Хилендарски и тази на Богдан Бакшич не би трябвало да има състезание, а единствено параленост и то най-вече от учени. Тя добави още, че новооткритият ръкопис не трансформира предишното, а би трябвало да промени бъдещето.
Проф. доктор Лилия Илиева, учител в Югозападния университет в Благоевград: „ В никакъв случай не става дума за опълчване, пази Боже! Хубаво е, че имаме подобен скъп, доста изтънчен труд, написан от човек, който има и философско обучение. ”
„ История на България ” от Петър Богдан Бакшич съдържа към 200 страници разпределени в 70 глави. Предполага се, че създателят е занесъл ръкописа за щемпел в Светия град, само че по-късно трудът му се е изгубил. Проф. Илиева го намира инцидентно в университетската библиотека на италианския град Модена, до момента в който работи по теоретичен план. Текстът е на латински, по тази причина за наличието му се знае малко.
Проф. Д-рЛилия Илиева, учител в Югозападния университет в Благоевград: " Ценно за мене беше, че той написа за Кирил и Методий. Пише, че в цяла България се употребява писмеността, която се назовава кирилска. " Ръкописът е основан към един век преди „ История Славянобългарска ” на Паисий Хилендарски. Учените към този момент го дефинираха като епохално изобретение. Текстът ще бъде преведен и публикуван през есента на идната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР