Ръкопис, анотиран от Наполеон, бе изложен за пръв път в

...
Ръкопис, анотиран от Наполеон, бе изложен за пръв път в
Коментари Харесай

Ръкопис с анотации на Наполеон се продава на търг за милион евро

Ръкопис, анотиран от Наполеон, бе изложен за пръв път в Париж, преди да бъде продаден на търг, като се чака да доближи цена от един милион евро, оповестиха Агенция Франс Прес и ТАСС.

Ръкописният роман за сраженията при Аустерлиц през 1805 година е подбуден от императора и анотиран персонално от него, предава Българска телеграфна агенция.

"Документът дълги години е съхраняван от потомците на военачалник Бертран, комуто Наполеон е продиктувал записките за популярната си военна победа ", сподели френският историк и колекционер Жан-Еманюел Ро пред сп. "Поан дьо вю ".

Той инцидентно се сдобил с ръкописа преди петдесет години, по време на ликвидация, проведена от наследници на Анри-Гатиен Бертран и от този момент го пази в дома си. "За двеста годишнината от гибелта на Наполеон взех решение да го покажа в галерията си ", добави историкът. "Това е най-невероятният документ за историята на Франция, който може да се откри в частни ръце ", сподели Ро.

Текстът е на 74 страници, в него Наполеон приказва за себе си в трето лице. Спомените си императорът разказва по време на изгнанието си на остров Света Елена, където е заточен след провалянето в борбата при Ватерло. Сражението при Аустерлиц влиза в историята като "битката на тримата императори ", против армията на Наполеон излизат войските на австрийския император Франц Втори и на съветския император Александър Първи.

Бележитият френски общественик дава разкрасена версия на борбата при Аустерлиц. В елементи е разказана тактическата подготовка, подвеждането на съперника. Руската армия е вкарана в капан и е разгромена за 9 часа. Възхвалява се героизмът на френските бойци и офицери, които даже и тежко ранени, отдават респект на своя император.

Продажбата на артефакта ще се реализира в границите на панаира на белгийското изкуство и антики "BRAFA in the Galleries ", в който ще вземат участие 126 галерии от 13 страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР