Ракетният крайцер Москва завинаги отиде под водата. Пожар, детонация и

...
Ракетният крайцер Москва завинаги отиде под водата. Пожар, детонация и
Коментари Харесай

Ще запалят Одеса заради крайцера “Москва”

Ракетният крайцер " Москва " вечно отиде под водата. Пожар, експлозия и детонация - това е работната версия на случилото се. Причините за гибелта на кораба към момента не са изяснени, само че към този момент можем да приказваме за следствието: опитът за изтласкване на Русия от Черно море изисква отговор. Дали гибелта на гвардейския крайцер " Москва " ще бъде завъртането на специфичната интервенция.

Русия загуби " Москва " - гвардейски ракетен крайцер, флагман на Черноморския флот. В нощта на четвъртък против петък, 15 април, съветското министерство на защитата удостовери гибелта на кораба.

Според ведомството, когато разваления крайцер е бил изтеглен към пристанището, той е изгубил стабилността си и е потопен. Сред аргументите, довели до крушението на кораба, са посочени повреди по корпуса и стихия.

Дни на битка

Според Министерството на защитата в четвъртък вечерта на борда на " Москва " е избухнал пожар, съпроводен от частична експлозия на муниции. От ведомството оповестиха и евакуация на екипажа.

Последното, доста часове преди формалното удостоверение за гибелта на Москва, ни накара да предположим най-лошото. Факт е, че жизнеспособността на корабите е един от главните цели за конструкторите и една от главните задания в образованието на екипажите. Затова матросите се борят да спасят своя транспортен съд до последна опция. Те гасят пожари, заливат погребите с муниции, уравновесят по-късно кораба, заваряват дупки и поставят захранващи кабели непосредствено по палубите, с цел да заменят скъсаните. Така че, в случай че екипажът е напуснал борда, това значи, че въпросът е изцяло обезсърчителен. И по-нататъшната битка за оцеляване няма смисъл, а единствено заплашва да усили загубите.

Тъй като Министерството на защитата удостовери евакуацията на екипажа, доста наблюдаващи разумно допуснаха, че корабът към този момент не може да бъде избавен.

През първата половина на деня обаче имаше вяра, че не всичко е толкоз зле. Крайцерът остана на повърхността, а военното ведомство означи, че по време на случая не е развалено главното ракетно въоръжение на Москва, 16 противокорабни ракети “Вулкан”.

Следобед прессекретаря на Пентагона Джон Кърби приказва за шумния случай. Той удостовери, че корабът е разпален и че крайцерът е на повърхността. Освен това той означи, че флагманът на Черноморския флот се връща в пристанището Севастопол със лична двигателна сила. Това увеличи равнището на оптимизъм още повече.

Въпреки това до вечерта стана известно, че " Москва " въпреки всичко се тегли на буксир, а екипажът е трансфериран на други кораби на Черноморския флот. Около 23:00 часа военното ведомство заяви, че флагманът на Черноморския флот е потопен.

Три верси и

Що се отнася до случилото се с " Москва ", сега могат да се прегледат три съществени хипотези. Според Министерството на защитата на борда на кораба е избухнал пожар, само че аргументите за него не са посочени.

Виктор Блитов, съпредседател на Съюза на ветераните от бойните дейности на Военноморски сили, който е служил на разрушения крайцер в предишното, се съмнява, че корабът е могъл да получи съдбовни вреди по аргументи, които не са свързани с потреблението на оръжие против него.

" Има запалвания, само че рядко прерастват в пожар. По предписание се оправят с пожарите, избухнали на надводни кораби ", изясни Блитов.

Украинската страна твърди, че е съумяла да порази Москва с противокорабната ракета " Нептун ". Този арсенал съставлява дълбока рационализация на руската дозвукова ракета Х-35 на дребна надморска височина. На стадия на рационализация ракетата беше леко увеличена по мярка и оборудвана със система за ръководство, основана на модерна военна електроника западно произвеждане (вероятно ракетата е съумяла да получи целево означение от разследващия аероплан на НАТО).

Не е изключена и версията, че корабът е попаднал в морска мина. По-рано украинският флот сложи огромен брой мини на подстъпите към брега, бурите към този момент откъснаха част от тях и ги отнесоха до крайбрежията на Турция. Така че вероятността от сходен случай е надалеч от нула.

Украинците стреляха, американците се прицелиха?

Ако приемем, че крайцерът е потопен вследствие на ракетна офанзива, тогава би трябвало да се признае, че е планувана в детайли. Ударът е нанесен в стихия, което усложнява битката за оцеляване и даването на помощ от други кораби. За цел е определен флагманът на флота, огромен, само че доста стар транспортен съд, който е в употреба от 1982 година

Трябва да напомним, че единствено преди четири години, през 2018 година, крайцерът „ Москва “ беше в толкоз неприятно положение, че съществено се обсъждаше опцията за извеждането му от употреба. Нямаше пари за пълноценна рационализация във Военноморски сили. Въпреки това, заради острия дефицит на надводни кораби, беше взето половинчато решение: " Москва " беше ремонтиран, само че не смениха оръжията му с по-модерни.

Работата беше осъществена в 13-та корабостроителница в Севастопол предвид на това, че в бъдеще крайцерът самичък ще стигне до Северодвинск, където експертите ще му вдъхнат втори живот. Постоянните премествания обаче изиграха своята, както се оказа, съдбовна роля: корабът влезе във войната с украинския флот в положение на „ междинна подготвеност “.

Веднага след новината за провалянето на крайцера профилните канали в “Телеграм” видяха, че на 12 април английски разследващ аероплан РС-135 и американски стратегически разследващ дрон “Глобал Хоук” кръжат над Черно море. На 13-ти и двамата разузнавачи изключиха транспондерите си и изчезнаха от погледа на цивилните системи за наблюдаване.

Ударът е нанесен към два през нощта. Също по този начин, съгласно редица канали в “Телеграм” по време на офанзивата противовъздушната защита на крайцера е била заета с унищожаването на приближаващия се дрон “Байрактар”.

Ако тази информация е вярна, може да се допусна, че американски и английски разузнавачи са създали наблюдаване, изяснили са местонахождението на кораба и през нощта може да са дали целево означение на украинска ракета. Този сюжет обаче не е публично доказан.

Освен това, съгласно Блитов, офанзивата против кораба е могла да бъде нанесена не от украинска, а от ракета на НАТО, да вземем за пример американската “Харпун”, която е на въоръжение в доста флоти по света, в това число и на Англия. Освен това специалистът не изключва опцията Москва да е била атакувана от норвежки противокорабни ракети „ Пингвин “, само че създателят на материала счита, че това е малко евентуално заради доста ограничавания обхват на тези ракети.

Крайцерът, който няма да ни стигне

Какво е смисъла на тази загуба за страната ни и какви последици ще има този случай за по-нататъшното развиване на военните дейности?

Първо, би трябвало да признаем, че допуснахме един мъчителен удар. Гибелта на огромен надводен транспортен съд постоянно е огромна загуба. Особено когато става въпрос за флагмана на флота.

Въпреки това обстановката не би трябвало да се драматизира прекомерно. Смъртта на скъп транспортен съд не значи загуба на военната акция. На 4 май 1982 година аржентински щурмови аероплан удря с противокорабна ракета “Екзоцет” английския унищожител “Шефилд”, което провокира пожар на кораба и няколко дни по-късно Шефилд потъва. Тази загуба, въпреки и доста неприятна за Кралския флот, не попречва на Англия да завоюва войната.

„ Москва “, сходно на други крайцери от план 1164 „ Атлант “, е предопределен за битка с надводните сили на съперника (включително унищожаването на самолетоносачи) и за придаване на бойна непоклатимост на силите на флота в далечната морска и океанска зона. Основното въоръжение на кораба е ориентирано за битка с противников кораби. Не може да се каже, че крайцерът е бил ненужен в специфична интервенция: двойното автоматизирано 130-мм оръдие AK-130 е аргументът, който принуждава украинските военни на Змийския остров да се предадат, а 64 ракети от комплекса “Форт” (морска версия на С-300) основава добър чадър от противников самолети. Като цяло обаче актуалният спор е доста надалеч от войната, за която е строен крайцерът. Украйна няма бойни кораби, по които си коства да се стреля с " Вулкани ", а авиацията ѝ не се демонстрира по никакъв метод над морето.

В прочут смисъл унищожаването на " Москва " цели изместване на съветския флот от западната част на Черно море. Заплахата е много явна, изключително в светлината на идната доставка на английски противокорабни системи. Но главната бойна работа на Черноморския флот в този момент се прави от фрегати и дребни ракетни кораби, поразяващи украинската индустриална и военна инфраструктура с “Калибър”. Като се има поради, че обсегът на деяние на тези крилати ракети против стационарни цели доближава 2600 км (тоест е неведнъж по-голям от обсега на противокорабните системи), украинските военни въпреки всичко няма да могат да спрат офанзивите в тила си.

Какво следва?

Във военно-техническо отношение потъването на крайцера удостоверява мнението, че ерата на големите тясно профилирани ракетни крайцери е отминала. Бъдещето принадлежи на относително дребни, добре предпазени универсални бойни единици.

В геополитическото измерение историята с " Москва " демонстрира, че Русия просто няма право да оставя Одеса и Одеска област като част от Украйна. Ако русофобският режим задържи под собствен надзор даже и част от Черноморието, на него несъмнено ще бъдат сложени противокорабни системи, които рано или късно ще правят попадения по нашите кораби.

Освен това – и това евентуално е главното в този момент – загубата на крайцера би трябвало най-сетне да разсее илюзията: Русия не организира специфична военна интервенция, ние се борим с рисков и твърдоглав зложелател, който няма да се спре пред нищо. И е належащо да се работи във връзка с този зложелател по съответния метод, без състрадание и отстъпки. Русия би трябвало да вземе курс към цялостно заличаване на украинската държавност: това е единственият метод да осигурим победа и дълготраен мир.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР