Ракетата, ударила вчера Полша, вероятно е била заблуден огън на

...
Ракетата, ударила вчера Полша, вероятно е била заблуден огън на
Коментари Харесай

Разсеяха се страховете от разрастване на войната извън Украйна след инцидента в Полша

Ракетата, блъснала през вчерашния ден Полша, евентуално е била подведен огън на украинската противовъздушна защита, а не съветски удар, обявиха през днешния ден Варшава и НАТО, с което внесоха утешение, че войната в Украйна няма да се придвижи през границата.

Експлозията от ракетата породи опасения, че Организацията на Северноатлантическия контракт, към която Полша се причисли през 1999 година, ще бъде въвлечена в спора сред Русия и Украйна. Полша се употребява със отбрана по силата на уговорката за групова защита на НАТО, дефиниран в член 5 от учредителния контракт, само че отговорът на алианса би трябвало да бъде преценен според от това дали ракетата е паднала инцидентно - както допуска Варшава - или в резултат на умишлени дейности, означи Франс прес.

Посланиците на НАТО организираха изключителни диалози в отговор на гърмежа от през вчерашния ден, при който починаха двама души в оборудване за сушене на зърно в Полша, покрай украинската граница. Това беше първи случай, в който войната в Украйна взема жертва на територията на западния боен съюз. Ако съдружниците от НАТО бяха стигнали до извода, че виновността за детонацията е на Москва, можеше да се стигне до задействане Член 5 от Северноатлантическия контракт, според който нахлуване против една от страните членки на алианса се възприема като нахлуване против всички и стартират съвещания за възможен боен отговор.

" От информацията, с която ние и нашите съдружници разполагаме, това е ракета С-300, създадена в Съветския съюз, остаряла ракета и няма доказателства, че е изстреляна от съветската страна ", заяви полският президент Анджей Дуда, представен от Ройтерс. " Много е евентуално тя да е била изстреляна от украинската противовъздушна защита ", добави той.

Въпреки това ръководителят на алианса Йенс Столтенберг съобщи, че в последна сметка виновността е на Москва, а не на Киев, тъй като тя е почнала войната и е направила нападението, което е задействало украинските отбранителни системи. " Това не е по виновност на Украйна. Русия носи крайната отговорност, защото продължава противозаконната си война против Украйна ", съобщи Столтенберг пред кореспонденти в Брюксел. Столтенберг добави, че е евентуално това да е била украинска ракета за противовъздушна защита.

По-рано президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че в случай че се съди по траекторията, е малко евентуално ракетата да е била изстреляна от Русия.

Инцидентът се случи в миг, когато Русия изстреля десетки ракети по градове в Украйна, което съгласно Украйна е най-големият сходен обстрел по време на деветмесечната война. 

Руското министерство на защитата съобщи, че нито една от неговите ракети не е попаднала на по-малко от 35 км от полската граница и че на фотосите на отломките в Полша се виждат детайли от украинска ракета за противовъздушна защита С-300. " Изявленията на разнообразни украински източници и задгранични представители за рухване в обитаемото място Пшеводув на хипотетични " съветски ракети " са умишлена провокация за ескалация " на напрежението, сподели представител на ведомството, представен от ТАСС.

Часове след детонацията украинският президент Володимир Зеленски сподели, че станалото е дело на " съветския ракетен гнет ", а през днешния ден Киев също не изглеждаше податлив да признае, че е забъркана негова лична ракета. Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна, съобщи, че Киев желае да получи достъп до обекта и към момента вижда " съветска диря " зад офанзивата.

Някои западни водачи на срещата на върха на Г-20 в Индонезия обявиха, че който и да е изстрелял ракетата, Русия и президентът Владимир Путин в последна сметка ще бъдат държани виновни за случая, зародил вследствие на нейната инвазия. Лидерите на групата на 20-те най-големи международни стопански системи излязоха с декларация, в която се споделя, че " множеството членове уверено осъждат войната в Украйна ", въпреки да признават, че " има и други отзиви и разнообразни оценки на обстановката и глобите ".

Китай прикани всички страни да запазят успокоение, откакто Полша сложи част от въоръжените си сили в нараснала бойна подготвеност. " В сегашната обстановка всички наранени страни би трябвало да запазят успокоение и да показват въздържаност, с цел да избегнат ескалация ", съобщи на постоянна конференция говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин, представена от Франс прес. " Позицията на Китай по украинския въпрос е една и съща през цялото време и е ясна: безспорен приоритет е да има разговор и да се водят договаряния, с цел да се уреди рецесията по кротичък метод ", сподели тя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР