Ракета “Фалкън 9 излетя в 05:14 ч. българско време от

...
Ракета “Фалкън 9 излетя в 05:14 ч. българско време от
Коментари Харесай

УСПЕХ: СпейсЕкс изведе трихилядния си спътник Старлинк по време на 35-тия полет за 2022 година!

Ракета “Фалкън 9 ” излетя в 05:14 ч. българско време от галактическия център Кенеди с общо 52 спътника “Старлинк ”. Тя беше оборудвана с рециклирана първа степен, известна под сериен номер “B1073 ”, като това бе третото изстрелване за нея. Ракетата имаше и рециклиран обтекател, като за двете му половини беше втори старт. По-голямата част от полета мина сполучливо, като девет минути след началото на задачата “B1073 ” извърши меко кацане върху плаващата платформа “Недоимък на достолепие ”. Впоследствие се оказа обаче, че степента не е нацелила платформата в центъра, а е в нейната външна страна. Ако имаше още напълно малко отклоняване, кацането можеше да е несполучливо.

Въпреки всичко задачата приключи с цялостен триумф, като от 2008 година насам СпейсЕкс са сполучили да осъществят 173 орбитални полета на всичките си ракети от серията “Фалкън ” (от 1 до Хеви) и са върнали на Земята 135 степени. Причината, заради която загатвам дребната особеност нагоре, е тази, че СпейсЕкс са толкоз съвършени в осъществяването на своите задачи, че фактът, че при една от тях имаме отклоняване от центъра по време на кацането, е единственото нещо, за което можеш да се захванеш и да кажеш – ето, не всичко е безупречно на 100%. Блу Ориджин, които са единствената друга компания в Съединени американски щати, изстрелваща възвръщаеми ракети в космоса (суборбитални), в никакъв случай не съумяват да нацелят центъра по време на кацането – в това число след последния пилотируем полет с шестима частни астронавти преди няколко дни.  

И по този начин, след днешния старт СпейсЕкс са извели общо 3009 спътника “Старлинк ” в орбита. Важно е да се означи, че някои от тях към този момент са свалени от орбита, други са претърпели разнообразни повреди. Броят на работещите е 2 714, с което Илон Мъск остава най-големият сателитен оператор в международен мащаб.

През месец август са планувани още пет (да, пет!) полета по програмата “Старлинк ”. 

Видеозапис от полета – Youtube връзка

{fcomment}

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР