Ракът ще убие близо 10 млн. души през тази година

...
Ракът ще убие близо 10 млн. души през тази година
Коментари Харесай

Ракът ще убие близо 10 млн. души през тази година

Ракът ще убие близо 10 млн. души през тази година макар по-добрата предварителна защита и ранното диагностициране, сочи профилирано изследване.
Приблизително 18,1 милиона нови случая на рак са планувани в международен мащаб през 2018 година - с 9,6 милиона смъртни случая, се споделя в отчет на Международната организация за проучване на рака (IARC).
Това е покачване при съпоставяне с предстоящите 14,1 милиона нови случаи на рак и 8,2 милиона смъртни случая, обявени в последната оценка на организацията единствено преди шест години.
Тенденцията е възходяща с увеличението на популацията и застаряването, а хората в разрастващите се страни възприемат нездравословния, рисков метод на живот, обичайно обвързван с по-богатите стопански системи.
Увеличаването на вниманието върху предварителната защита - поощряване на хората да вършат извършения, за отхвърлят пушенето и да имат здравословна диета - докара до спад в някои типове рак в някои групи от популацията, споделиха от IARC.
Все отново общият брой на новите случаи се надпреварва с напъните за ограничение на заболяването. " Тези нови данни акцентират, че има още доста какво да се направи, с цел да се отговори на тревожното повишаване на тежестта на рака в международен мащаб и че предварителната защита играе основна роля ", съобщи шефът на IARC Кристофър Уайлд.
Един от всеки петима мъже и една от шест дами ще развият рак по време на живота си, се споделя в проучването, а Световната здравна организация чака заболяването да бъде водеща причина за гибелта през XXI век.
Съществуват десетки типове рак и IARC откри огромни разлики сред обособените страни заради голям брой социално-икономически фактори.
Не е изненадващо, че Азия, поради голямото си население, съставлява съвсем половината от всички нови случаи и повече от половината от смъртните случаи от рак по света през 2018 година
Ракът на белите дробове остава най-големият палач като цяло, причинявайки към 1,8 милиона смъртни случая - съвсем една четвърт от световния брой умряли от рак. За дамите ракът на гърдата предизвиква 15% от смъртните случаи от рак, следван от рак на белия дроб (13,8%) и рак на дебелото черво (9,5%).
Числата акцентират тревожното повишаване на честотата на раковите болести на белите дробове при дамите - това е водещата причина за гибелта на дами от раково заболяване в 28 страни, в това число Дания, Холандия, Китай и Нова Зеландия.
Данните демонстрират, че типовете рак, обичайно свързани с охолния метод на живот в богати страни - повече хора с наднормено тегло, които са по-малко склонни към физически извършения - стават все по-често срещани в разрастващите се страни.
" Едно от нещата, които се случват с преходите към високи равнища на социално-икономическо развиване, са измененията в околната среда ", сподели Фреди Брай, началник на наблюдението за рак на IARC, съобщи Агенция Франс Прес.
Брей съобщи, че моделите, употребяващи настоящата статистика за раковите болести, и прогностичните трендове предвиждат до 29 милиона нови случая годишно до 2040 година Антираковите ограничения могат да бъдат под формата на по-строг надзор на тютюна за ограничение на рака на белия дроб или начинания за поощряване на физическата интензивност за понижаване на риска от рак на дебелото черво.
Изследването обаче предизвести, че световните старания за задържане на един от най-големите убийци на човечеството към момента " нямат инерция ".
Източник: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР