Ракът на кръвта е едно от най-труднооткриваемите злокачествени заболявания. ©

...
Ракът на кръвта е едно от най-труднооткриваемите злокачествени заболявания. ©
Коментари Харесай

Хематолозите вече ще изписват медикаментите от лекарствения мораториум

Ракът на кръвта е едно от най-труднооткриваемите злокачествени болести.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Здравната каса анулира лимитите за лъчетерапия, били неточност

Ограниченията за лекуване се появили поради престарание на районните каси, разгласи ръководителят на надзора
19 юни 2018
Невидимият мораториум върху медикаментите

Здравната каса вкарва предели и условия, които затрудняват пациентите и ги отхвърлят от лекуване
15 юни 2018 Специалистите по онкохематология стартират да изписват медикаментите, които бяха наранени от мораториума през зимата на предходната година, по този начин голям брой пациенти ще имат достъп до лекуване. Това заяви проф. доктор Маргарита Генова, ръководител на Българското здравно съдружие по хематология и шеф на лабораторията по хематопатология и имунология към Националната профилирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести.

В края на предходната година Народното събрание за малко наложи мораториум върху заплащанията на здравната каса за 25 новаторски медикамента, от които се нуждаеха близо 8000 пациента. След мощно публично неодобрение, както нормално се стигна до интервенция на премиера Бойко Борисов и мораториумът беше анулиран.

Част от тези нови медикаменти, обаче, подлежат на следене на резултата от действието им и, макар че са в Позитивния лист с лекарства, които се покриват от здравната каса, здравното министерство и лечебните заведения, те към момента не се изписват. Става въпрос за общо 13 медикамента, девет от които са в болничната помощ. Повечето от продуктите, които се ползват в клиника, са за злокачествени болести на кръвта. В момента с такива болести живеят над 6000 души, като поради положителната диагностика всяка година се записват нови 1500 пациенти. Обикновено болесттите на кръвта са присъщи за възрастта над 60-65 година, само че някои типове се срещат при децата или във възрастта към 20 години.

Тъй като хематологията е една от най-революционните медицински специалности, в която са съсредоточени напъните за намиране на лекуване, лекарите към този момент разполагат с изключение на със общоприета химиотерапия и с таргетна терапия, която унищожава раковите кафези, имунотерапия и генна терапия. Заради огромните благоприятни условия тъкмо в тази област се приказва за цялостно изцеление и успеваемост на лекуването над 94% във всички три съществени типове злокачествени болести на кръвта – левкемии, лимфоми и миеломи.

Защо се бави лекуването?

Според проф. Генова аргументите за забавянето на най-новото лекуване се коренят в това, че лечебните заведения би трябвало да проведат търгове, с цел да купят новите лекарства и по-късно лекарите да стартират да ги изписват.

" Непосредствените спънки са в това, че би трябвало да се изчакат избрани процедури, публични поръчки за закупуване, което отсрочва с няколко месеца тяхното използване, само че по-късно ще могат да бъдат приложени ", разяснява проф. Генова. Според нея приложението на някои от медикаментите изисква профилирана диагностика, което не е огромен проблем, само че въпреки всичко е спомагателна финансова тежест в общо недофинансираната конструкция на хематологията.

Именно терзанието на лекарите, че здравната каса няма да покрие употребяваните лекарства, е също в основата на забавянето с предписването на лечението. В същото време точно лекуването на пациентите в хематологията е едно от най-скъпите, клиниките натрупат задължения, а средствата за бранша са безусловно незадоволителни.

" Хематологичните пътеки са общо три. Едната е за левкемии, чиято обща стойност е 850 лв.. Пациентите с това заболяване от време на време прележават със седмици. Особено при острите левкемии лекуването е обвързвано с доста затруднения от самото заболяване, нужни са скъпи антибиотици, противогъбични и противовирусни средства, използването на огромни количества кръвни артикули, които се заплащат от лечебните заведения. Ако цената на химиотерапевтиците се покрива от здравната каса, то цената на съпътстващите антибиотици не се покрива, а те от време на време надвишават хиляди левове ", отбелязва проф. Генова. Цената на пътеката за лекуване на лимфом е 640 лева, а при анемии – 560 лева Цените им не са обновени от въвеждането им.

Трудна диагностика

Освен в случаите на остро протичане на болестта, при което пациентите внезапно отслабват, усещат се зле и незабавно търсят помощ, в множеството случаи болесттите на кръвта се откриват мъчно.

Левкемиите съставляват заболяване, при което костният мозък стартира да създава анормални бели кръвни кафези, а те дават отговор за битката с инфекциите.
Лимфомите (рак на лимфната система) се появяват там, където има лимфна тъкан. Обикновено пациентите с години имат увеличени лимфни възли, които не изследват и не им основават проблем. Миеломът е характерно заболяване на костния мозък, което визира плазматичните кафези, произвеждащи антитела в организма.

Всяко от тези болести е съпроводено с мъчно заспиване, лесна отмалялост, изпотяване, някои от тях трансформират кръвната картина.

" При левкемиите най-голямата заболеваемост е при възрастните, само че при една избрана категория като остри лимфобластни левкимии, се следи прочут пик в ранната възраст – към 5 години, въпреки че броят на случаите е доста дребен. Втората огромна група са лимфомите, при които междинната възраст на пациентите е над 60 години, като се изключи някои видове като ходжкиновият лимфом, който демонстрира пик към 20-годишната възраст. При деца също се срещат някои типове лимфоми. Третата група са пациентите с миелом, чиято възраст нормално е над 60 години ", отбелязва проф. Генова.

Профилактика

Според нея профилактичните прегледи при персоналния доктор при всички положения са добра крачка и могат да бъдат добър път за ранно разкриване на някои болести. " Отклоненията в кръвната картина могат да се срещнат при някои хронични левкемии. Биха могли да се открият и някои лимфоми, при възрастните доста чести са бавнопротичащи лимфоми, началото на които е обратно в годините и човек си спомня, че има един повишен лимфен възел, който в никакъв случай не му е създавал проблем, постоянно си е стоял и внезапно се е нараснал или са се появили повече ", споделя тя.

" Лимфомите, да вземем за пример, са разнообразни при всеки един пациент. Затова и лекарите оферират друга терапия. При болесттите на кръвта компликацията идва от това, че те мъчно се диагностицират, тъй като признаците са нощни изпотявания, сърбежи, намаляване, издут лимфен възел. Диагностицирането се бави с месеци и години. 2/3 от пациентите, които са се обърнали към нас, не са чували какво е това лимфом и не са стигнали незабавно до диагнозата ", разяснява Пиринка Петрова, ръководител на Българско съдружие " Лимфом ", което от 2006 година оказва помощ на пациентите със злокачествени болести на кръвта. През тази година задачата на акцията на сдружението е да покаже, че животът с тези болести е вероятен и че съвсем всички пациенти стигат до изцеление.

Път към лекуването

В огромна част от случаите лекуването на злокачествени болести включва и трансплантация на лични стволови кафези или кафези от кръвта на донор.

" България има 20-годишна традиция в трансплантациите и от 1997 година до момента са осъществени 84 алогенни (от донор – бел.ред.) и 223 автоложни (клетки от кръвта на самия пациент) трансплантации ", разяснява проф. Добрин Константинов, народен съветник по детска хематология, онкология и трансплантология и завеждащ клиниката по детска клинична хематология и онкология, УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ ".

" Трансплантациите са част от цялостното лекуване на пациентите с хематологични болести. Обикновено започваме с химиотерапия, задачата ни е с нея и в комбиниране с таргетна терапия пациентът да доближи ремисия и по-късно до автоложна трансплантация ", разяснява проф. доктор Жанет Грудева, народен съветник по хематология, заместник-директор по диагностично-лечебната активност и шеф на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ " Св. Георги " – Пловдив.

Проблемът е, че в случай че пациентите нямат задоволително лични кафези или подобаващ донор от фамилията, лекарите би трябвало да разчитат на публичната банка, в която са записани дребен брой доброволци (около 1000) или на лекуване в чужбина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР