Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените

...
Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените
Коментари Харесай

Специалисти отчитат петгодишна преживяемост при почти 1/4 от жените с рак на гърдата с метастази

Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при дамите в Европа. Според българския народен раков указател от 2017 година ракът на гърдата е преди всичко по периодичност при дамите и съставлява 26.8% от всички злокачествени болести при тях.

“Около 67% от пациентите са диагностицирани в начален (първи и втори) етап на болестта, при 27.5% е в трети и четвърти етап, а при останалите 5.1% стадият е неизяснен. Наблюдава се малко над 2% нарастване на диагнозите в напреднал етап по отношение на 2013 година, като 1 от 6 дами още при слагането на диагнозата към този момент имат метастази. Благодарение на актуалното лекуване обаче, 5-годишна преживяемост се следи при близо 22% от пациентите с метастази “, сподели доктор Жасмина Коева-Балабанова от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ) по време на конференция “Рак на гърдата от А до Я “.

Основната цел на форума е да даде информация за най-новите достижения в скрининга, ранната диагностика и терапия, както и вижданията за още по-успешно интердисциплинарно съдействие.

Статистиката сочи, че заболеваемостта от рак на гърдата се усилва с придвижване на възрастта (след 35 г). и доближава своя пик при 65-69-годишните (214.2 на 100 000 жени). Според Европейската самодейност за рак на гърдата за дами на възраст сред 50 и 69 година е мощно целесъобразно да посещават годишен мамографски скрининг. При дамите сред 45 и 74 година със междинен риск от развиване на болестта също се предлага обзор един път годишно.

Доц. доктор Надя Димитрова от Обединения проучвателен център на Европейската комисия, Испра, Италия показа самодейността на Европейската комисия за рак на гърдата за обезпечаване на качествена грижа, която включва 17 нови рекомендации по какъв начин да бъдат планувани, проведени и изпълнявани стратегиите за ефикасен скрининг.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР