Раждането на Симеон II се превръща във всенароден празник на

...
Раждането на Симеон II се превръща във всенароден празник на
Коментари Харесай

Събитието в българската история, заради което всички данъци бяха опростени, а учениците получиха оценка Отличен 7

Раждането на Симеон II се трансформира във всеобщ празник на всички българия през 1937 година На 16 юни във всички огромни градове в цялата страна се озвучат от звън на църковни камбани и залпове, които възвестяват раждането на бъдещия Цар. В столицата София хиляди хора излизат по площадите, с цел да поздравят Борис III.

Симеон II Сакскобурготски е кръстен е на 12 юли същата година, в деня на Св. Св. Първовърховни апостоли Петър и Павел. Церемонията е извършена от целия Свети синод на Българската православна черква в дворцовия параклис, отдаден на тези светци.

Кръстник му става патриархът на Българската армия – военачалник Данаил Николаев. Водата за кръщението е донесена от река Йордан от специфичен делегат на Въздушните на Негово Величество войски.

За България, която тогава е монархия, това е събитие от голямо значение. По случай раждането на престолонаследника е разгласен тридневен празник, военните са нараснали в чин, опростени са налози. 4000 пандизчии са освободени. Отменени са всички смъртни присъди и са сменени с доживотни. В националната памет обаче се е отпечатало друго нещо - оценките на всички възпитаници са нараснали с 1 единица и през тази година никой не повтаря класа, а отличниците вместо " Отличен 6 “, получават " Отличен 7 “! Това се помни до през днешния ден, без значение, че са минали не просто 80 години, сменили са се три Българии!

Съгласно традицията Престолонаследникът получава купите Княз Търновски и Херцог Саксонски. Зачислен е в редовете на войската с чин подпоручик в описите на 6-и пехотен Търновски на Цар Фердинанд І полк и за почетен началник на 19-и пехотен Шуменски полк, на 1-ви армейски артилерийски полк и на 3-ти конен полк.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР